COMEDIA ȚINE LA TINEri. Retrospectiva celor 10 ediții

mai 28th, 2019 | By | Category: Postcard

Duminică, 26 mai 2019, ora 16.00, la Sala Nouă, Teatrul de Comedie a sărbătorit  cele zece ediții ale proiectului COMEDIA ȚINE LA TINEri. Evenimentul a reunit o mare parte din cei care au participat la acest proiect (actori, dramaturgi, regizori, scenografi, coregrafi), dar și critici de teatru și directori ale instituțiilor de cultură din București, care implementează proiecte cu scop similar. Momentul principal al evenimentului l-a constituit conferința „COMEDIA ȚINE LA TINEri: 10 ediții și o nouă generație în teatrul românesc”, moderată de criticul de teatru Octavian Saiu. Au luat cuvântul regizorii Vlad Cristache, Vladimir Anton, Eugen Gyemant și Alexandru Mâzgăreanu, dar au participat la dialog și actorii Relu Poalelungi, Lucian Iftime, Maria Obretin, Bogdan Cotleț, Ioana Anastasia Anton, Răzvan Krem Alexe, criticul de teatru Doina Papp, actorul Marius Bodochi – managerul Teatrului Dramaturgilor Români și Călin Mocanu – managerul Teatrului de Animație Țăndărică.

George Mihăiță, managerul Teatrului de Comedie, a menționat în deschiderea evenimentului, că acest proiect s-a născut din dorința de a sprijini tânăra generație de creatori de teatru, oferindu-le posibilitatea de a realiza spectacole într-un spațiu dedicat în mod special lor: „E o bucurie a Teatrului de Comedie și a mea personală să putem continua acest proiect. În acest spațiu, înainte să fie Sala Nouă, erau atelierele de tâmplărie ale Teatrului de Comedie. Nu prea aveai curaj să intri. Așa că mi-am propus să fac pentru regizorii tineri o sală numai a lor. Și iată că suntem la a zecea ediție. Doresc să mulțumesc celor care ne-au sprijinit și ne bucurăm că am putut și noi să vă ajutăm cu ceva, într-un moment important al vieții voastre. Ne-am întâlnit aici să rememorăm momentul începutului, dar și pentru a vedea cu ce ne putem fi de folos unii altora, de acum înainte.”

Invitații au subliniat importanța proiectului, în special pentru faptul că a reprezentat momentul debutului în teatru pentru creatori, dar și primul concurs de proiecte din București dedicat regizorilor de teatru.

Echipele formate din facultate au avut ocazia să se lanseze aici și să își urmeze traseul mai departe.” (Eugen Gyemant)

Când am terminat facultatea, interesul pentru tinerii regizori era redus, chiar cvasi inexistent. La momentul respectiv, proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri era singurul concurs de acest fel din țară. Pentru mine a fost unica fereastră, singura ușă deschisă unde să încerc să mă înscriu.” (Vladimir Anton)

Teatrul de Comedie a fost printre primele teatre care a deschis ușile unor tineri. Sala Nouă reprezintă o sală cu o energie foarte bună, retrasă de la stradă, care astfel te ferește de cotidian și îți oferă intimitate.” (Bogdan Cotleț)

În 2005 era atât de greu să faci absolut orice. Mi se pare important că a existat acest proiect, pentru că a oferit un spațiu care permitea să faci doar teatru.” (Maria Obretin)

Managerul Călin Mocanu a menționat importanța unor proiecte de acest tip și posibilitatea dezvoltării unor proiecte noi în parteneriat cu alte instituții.

Juriul format din Vlad Massaci (regizor), Octavian Saiu (critic de teatru) și Monica Similea (teatrolog) a desemnat proiectul câștigător al ediției curente Plăcerile și chinurile adulterului, de Valentin Krasnogorov, regia Lorena Zăbrăuțanu. Diploma a fost înmânată de președintele juriului, Vlad Massaci, iar spectacolul va fi pus în scenă în stagiunea 2019-2020.

 

***

COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care își propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Alexandru Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță și alții. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

 

 

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie.

 

 

Număr de vizualizări :452


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro