Lansarea volumului ”Tot mai citești, maică!?”

mai 28th, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 6 iunie 2019, ora 12.30, la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București, va avea loc lansarea volumului ”Tot mai citești, maică!?”, coordonat de profesorii Florina-Irina Dima și Adrian Săvoiu. Volumul cuprinde impresii de lectură despre 60 de cărți, scrise de 60 de elevi ai liceului.  Aceștia ne oferă impresii ale lecturilor literare și nonliterare care îi pasionează și pe care s-au gândit să le transmită colegilor, prietenilor și adulților care își imaginează că tinerii de astăzi nu mai citesc precum cei de odinioară. Astfel, volumul scoate la lumină recenzii ale unor interesante biografii, memorii, jurnale de călătorie, romane de dragoste, romane polițiste, romane science – fiction, distopice, grafice sau de tip fantasy.

”Astfel, într-o societate dominată de imagine și de tehnologie, care se caracterizează printr-o nevoie de permanentă schimbare, cu scopul de a evolua și care are ca țintă inclusiv posibilitatea viețuirii ființei umane pe alte planete, o activitate care datează încă din Antichitate se încăpățânează să supraviețuiască: lectura! Iar mijlocul prin care reușește să respire, chiar și în anul 2019, este cel mai trainic cu putință: prin atragerea de partea ei a celor care, poate, vor cuceri cu adevărat alte spații ale universului – adolescenții”, scriu în cuvântul-înainte coordonatorii volumului.

           Florina-Irina Dima a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din București, având dublă specializare – limba și literatura română, respectiv, știința imaginii –, iar în 2011 a absolvit masteratul ”Istoria ideilor și a mentalităților”, la Facultatea de Istorie din cadrul aceleiași universități, disertația fiind redactată sub îndrumarea profesorilor universitari Lucian Boia și Mirela Murgescu. Din 2017, a obținut titlul de doctor în filologie tot la Universitatea din București, ca bursier al MECTS, cu teza ”Lectura literară în liceu – între norma școlară și lectura privată”, coordonată de profesorul universitar Liviu Papadima. În ultimii ani, a participat cu lucrări științifice la conferințe internaționale: International Scientific LUMEN Conference „Transdisciplinarity and Comunicative Action” (2014); The International Conference LUMEN 2015 – „Rethinking Social Action. Core Values – RSACV 2015”, International Conference ”LUMEN – Multidimensional Education and Professional Development. Ethical Values” (2015); CBU International Conference, Central Bohemia University (2016) și altele.

În prezent este profesor titular de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

Adrian Săvoiu a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din București, cu specialitatea română-latină. Cercetările în domeniu şi experienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru toate clasele de liceu, pentru Școlile de Arte și Meserii, în alcătuirea de ghiduri şi auxiliare didactice, apărute la editurile All, Teora, Humanitas și Art. A fost implicat în reforma învăţământului profesional şi tehnic din România. A avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti, unde a tipărit numeroase volume despre cultura și istoria zonei Muscel. A îngrijit ediţii ale unor scriitori români: C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. A publicat mai multe albume cu fotografii de arhivă. Este autorul unei antologii a fabulei românești. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung”.

În prezent este profesor titular de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

 

 

 

Număr de vizualizări :1905


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro