Madridul ia pulsul celor mai recente filme românești

ian. 23rd, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 23 ianuarie 2019, cea de-a IX-a ediție a Zilelor Filmului Românesc demarează, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid, cu pelicula „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, desemnată să reprezinte România în cursa pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin din 2019. Ciclul de film românesc include o selecție de șase producții, cinci de ficțiune și documentarul Fotbal infinit, realizat de Corneliu Porumboiu, și va avea loc la sediul Cinematecii Spaniole din Madrid până la data de 31 ianuarie.

La inaugurare, Javier H. Estrada, critic de film la ziarul El Mundo și programator la diferite festivaluri de film, printre care și Festivalul de Film European de la Sevilia, va vorbi publicului despre demersul estetic și filmografia lui Radu Jude. Toate lungmetrajele regizorului român se bucură de o excelentă primire în Spania, anul trecut Radu Jude fiind omagiat cu o retrospectivă la Festivalul Internațional de Film Las Palmas din Gran Canaria și distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor (ex-aequo) la Festivalul Internațional de Film de la Gijón.

Programarea, realizată în colaborare cu Cinemateca Spaniolă, include și cele mai recente realizări ale altor doi reprezentanți ai Noului Cinema Românesc – Alice T., ultimul lungmetraj al lui Radu Muntean în care Adriana Guți impresionează cu o interpretare remarcabilă, recompensată cu Premiul pentru cea mai bună actriță protagonistă la Festivalul de Film de la Locarno, și documentarul Fotbal infinit, regizat de Corneliu Porumboiu care, ca și în Al doilea joc (2014), pornește de la fotbal pentru a explora aspecte sociale, economice și chiar metafizice cu umorul rafinat cu care și-a câștigat numeroși admiratori în Peninsula Iberică.

Două lungmetraje de debut care au impresionat criticii și publicul completează selecția madrilenă: Un pas în urma serafimilor, realizat de Daniel Sandu, filmul românesc recompensat cu cele mai multe premii, printre care și cel pentru cel mai bun film, la precedenta Gală a Premiilor Gopo, precum și Luna de miere, filmul semnat de Ioana Uricaru și produs de Cristian Mungiu, care problematizează vulnerabilitatea unei femei est-europene în lupta cu autoritățile americane.

Succesul de casă și de public de necontestat al anului 2018 în România, Moromeții 2, regizat de același Stere Gulea, închide această selecție ce va călători în alte cinci orașe spaniole – Barcelona, Valencia, Sevilia, Oviedo și San Cristobal de La Laguna (Tenerife) începând cu luna martie.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook dedicat cinematografiei românești: CineRumano;

Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano

 

Număr de vizualizări :624


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro