spot_img

Co-producții românești, în premieră, la Festivalul internațional de film de la Rotterdam (IFFR) 2019

Institutul Cultural Român Bruxelles anunță prezentarea, în premieră, a co-producțiilor românești ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” r.: Radu Jude (RO|DE|BG|FR|CZ) și ”Donbass” r.: Andrei Loznitsa (DE|UA|FR|NL|RO) la Festivalul internațional de film de la Rotterdam. IFFR se desfășoară în perioada 25 ianuarie-3 februarie 2019.

 Lung metrajul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari r.: Radu Jude a fost selectat și va fi proiectat în premieră în competiția „Big Screen”, secțiunea „Voices” a festivalului, în 28, 29, 31 ianuarie și 2 februarie, la cinematografele Cinerama 1, KINO 4 și De Doelen din Rotterdam.

Cel de-al doilea film selectat de IFFR este Donbass r.: Sergey Loznitsa, o co-producție RO/DE/UA/FR/NL regizată de cunoscutul regizor ucrainean Sergey Loznitsa, care îl are ca protagonist pe actorul și regizorul Valeriu Andriuță. Filmul va fi proiectat în premieră în competiția „Big Screen”, secțiunea „Voices” a festivalului, în 29, 30 și 31 ianuarie și în 2 februarie la cinematografele Pathé, Oude Luxor și KINO 1 din Rotterdam.

Secțiunea „Voices” prezintă filme cu povești puternice, subiecte captivante și teme importante. Fiecare film prezintă un punct de vedere distinct asupra lumii iar „vocea regizorilor lor are ceva important de transmis” (IFFR).

Anual, opt noi filme premiate în timpul festivalului sunt selectate pentru competiția „Big Screen” de către un juriu format din spectatori de film entuziaști și experimentați. Câștigătorul premiului VPRO Big Screen are asigurată distribuția filmului în cinematografele din toată Olanda. Premiul este în valoare de 30.000 EUR, din care 15.000 EUR sunt destinați distribuției filmului și 15.000 EUR sunt destinați realizării unui nou film al regizorului.

I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians | Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari r.: Radu Jude, a fost nominalizat de 10 ori la festivalurile internaționale de film de la Adana, Bergen, Kork, Ghent, Gijón, Herceg Novi – Montenegro, Haifa, Hamburg, Palm Springs și Karlovy Vary și a câștigat 5 premii importante în 2018: „Globul de Cristal” și „Label Europa Cinemas” la Karlovy Vary, „Golden Barge pentru cel mai bun regizor” la Vukovar, precum și „Cel mai bun regizor” și „Gil Parrondo pentru cel mai bun design al unei producții”, atribuit Iulianei Vîlsan, la Gijón International Film Festival. Participarea filmului și a echipei filmului au fost susținute de ICR prin reprezentanțele sale de la Bruxelles (ICR Bruxelles a susținut participarea actriței Ioana Iacob la Festivalul internațional de film de la Ghent), Paris, Londra, Madrid, Praga.

Institutul Cultural Român Bruxelles este partener al IFFR din 2012. În acest interval de timp, cinematografia română a fost o prezență constantă de prim plan la IFFR. Festivalul a prezentat mai mult de 24 de filme românești (producții și co-producții), iar ICR Bruxelles a reușit să susțină participarea a peste 20 de cineaști români la festival.

Continuarea parteneriatului ICR Bruxelles-IFFR se înscrie în strategia ICR de promovare a filmului românesc în spaţiul Benelux.

Perioada: 25 ianuarie – 3 februarie 2019

Loc și date proiecții la cinematografele din Rotterdam:

 

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

28 ianuarie la 16:30 (Cinerama 1)

29 ianuarie la 12:45 (KINO 4)

31 ianuarie la 18:00 (Doelen Willem Burger Zaal)

2 februarie la 19:45 (Doelen Jurriaanse Zaal)

 

Donbass

29 ianuarie la 21:30 (Pathé)

30 ianuarie la 15:45 (Oude Luxor)

31 ianuarie la 18:00 (KINO 1)

2 februarie la 10:00 (Pathé)

 

Bilete: on-line la: Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari și la Donbass (link) și la casieria cinematografelor;

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508