Nouă apariție editorială: volumul VI.2, „Ungaria“, din Programul prioritar al Academiei Române „Mărturii românești peste hotare“

dec. 10th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 12 decembrie 2018, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române organizează reuniunea prilejuită de apariția volumului VI.2, „Ungaria“, din seria „Mărturii românești peste hotare“. Manifestarea va avea loc începând cu ora 13:00, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, și va fi dedicată prezentării celor șapte volume publicate în perioada 2010-2018 în cadrul acestui Program prioritar al Academiei Române.

Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, directorul Editurii Istros, prof. dr. Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Române, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, și editorii coordonatori, dr. habil. Ioana Feodorov, cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene, și dr. Andrei Timotin, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene.

 

Volumul VI.2, „Ungaria“, prefațat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, este penultimul din seria „Mărturii românești peste hotare“, program prioritar inițiat în urmă cu cinci decenii de acad. Virgil Cândea (1927-2007), vicepreședinte al Academiei Române în perioada 1998-2002. Programul se va încheia în anul 2019, odată cu apariția volumului de indici, și a avut ca scop descrierea creaţiilor culturale româneşti sau care privesc istoria românilor păstrate astăzi în arhive, biblioteci și muzee din alte țări. În lucrare sunt cuprinse aşezăminte, monumente, documente, manuscrise, cărţi vechi, periodice, hărţi, opere de artă, numismatică și piese muzeale din 54 de țări, iar descrierile includ datarea, conţinutul, autorul (copistul), titlul, dimensiunile, materialul, aspectul, însemnări și proveniența pieselor.

 

În anul sărbătoririi Centenarului Unirii, cunoașterea mai bună a pieselor culturale și istorice românești păstrate în Ungaria, ca și în celelalte 54 de țări cuprinse în seria de volume „Mărturii românești peste hotare“, este un imperativ la care Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române a răspuns printr-o lucrare bogată în informații, adresată atât mediului academic cât și marelui public.

 

Volumul VI.2 a fost redactat de un colectivul editorial alcătuit din Ioana Feodorov, Andrei Timotin (editori coordonatori), Andrei Pippidi, Claudia Nichita, László Wellmann, Cătălina Vătășescu, Mihai Țipău și Daniel Cain și a fost publicat în colaborare de Editura Academiei Române și de Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I“.

 

Număr de vizualizări :611


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro