Povestea proiectului „Piețe din Europa și istoriile lor“, la Galeria Întâlnirilor

dec. 10th, 2018 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 12 decembrie 2018, ora 19.00, la Bistro Matrioska (str. I. C. Visarion nr. 20, sector 1, București) va avea loc ultima ediție din anul 2018 a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc dezbaterea „Piețe din Europa și istoriile lor – Povestea proiectului“. Invitați: Cătălin D. Constantin, Cezar Petre Buiumaci și Dan Lăcătuș. Evenimentul se derulează sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Expoziția „Piețe din Europa și istoriile lor”, realizată de Cătălin D. Constantin, curator arh. Dan Lăcătuș, a fost itinerată pe parcursul anului 2018 în 12 locuri din țară și din străinătate (3 destinații în țară – București, Sibiu, Brașov – și 9 destinații în străinătate – localități din Spania, Turcia, Grecia, Polonia, Bulgaria), urmând să-și continue periplul pe parcursul anului următor.

 

Proiectul este rezultatul unei documentări întinse pe zece ani și reprezintă o premieră. Deși există numeroase studii, filme documentare, expoziții referitoare la destinul unor piețe individuale, o perspectivă de ansamblu, la scară de continent, e o noutate. Expoziția s-a bucurat de un succes deosebit la nivel internațional și s-a dovedit, în anul patrimoniului cultural european, un excelent produs de export cultural românesc.

 

Proiectul a inclus conferințe și ateliere susținute de autor la mai multe universități europene, un film de 30 de minute, și a fost însoțit de publicarea unui volum consistent pe aceeași temă. Expoziția a fost găzduită de spații cu o valoare istorică și de patrimoniu specială, precum Palacio Pimentel (sec. XV), locul nașterii regelui spaniol Filip al II-lea, Universitatea din Valladolid (1241), Palacio Anaya din Salamanca, edificiu aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, castele medievale, dar și galerii moderne sau spații atipice, precum piețele așezărilor aromâne din Munții Pindului, unde prezența expoziției a însemnat un experiment de antropologie vizuală, adresat unor comunități mici și izolate.

 

Proiectul a fostco-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și al Ordinul Arhitecților din România.

 

Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și antropologie la Facultatea de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX. Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

 

Cezar Petre Buiumaci este istoric şi muzeograf la Muzeul Municipiului București în cadrul Biroul de Istorie Bucureșteană, este autor al volumelor „Orașul din oraș” (2014) şi „Ieri şi azi în București” (2016) apărute la editura Muzeului Municipiului București şi care tratează evoluția spațiului urban bucureștean de-a lungul istorie sale. Realizator al unor expoziții privind istoria orașului București în diferite ipostaze la Biblioteca Națională a României, Biblioteca Academiei Române sau Muzeul Municipiului București, cu peste 30 de articole în reviste de popularizare a istoriei şi anuare de specialitate despre istoria şi aspectul urban, monumentele de for public, cât şi interviuri radio şi tv. A organizat între 2014 – 2016 o serie de conferințe la Palatul Suțu legate de istoria, arhitectura, antropologia şi evoluția urbană. A susținut conferințe având subiecte legate de modificarea aspectului Bucureștilor ca urmare a intervenției umane. Participant la o serie de proiecte care îşi propun reconstituirea istoriei urbane. Este licențiat şi master în istorie, în prezent realizează cercetarea doctorală cu privire la evoluția orașului București în perioada comunistă.

 

Dan Lăcătuș este specialist al Ministerului Culturii în domeniile restaurare arhitectură, inginerie-consolidare și restaurare structuri istorice. Implicat în urmărirea și coordonarea restaurării la: Ateneul Român, Biblioteca Central Universitară, Arcul de Triumf, Hotel Continental, Palatul Regal, Caru’ cu Bere, Hotel Cișmigiu, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Țăranului Român, Mănăstirea Plumbuita, Biserica Sf. Elefterie Vechi, Biserica Foișor, Biserica cu Sfinți, complexul medieval Golești etc.

 

Număr de vizualizări :732


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro