Scriitori români, la Festivalul „Puls Literatury” de la Łódź, Polonia

nov. 30th, 2018 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român de la Varșovia va participa, pentru al doilea an consecutiv, la Festivalul Internațional „Puls Literatury” (Pulsul Literaturii) de la Łódź, printr-o serie de evenimente având în centru literatura română. Festivalul se desfășoară în perioada 1-9 decembrie 2018. Publicul polonez este invitat la trei evenimente românești, cuprinse în programul din acest an. Festivalul „Puls Literatury” a fost înființat în anul 2007 din inițiativa Uniunii Scriitorilor Polonezi, Filiala Łódź. În prezent, Uniunea colaborează în organizare cu Casa Literaturii din Łódź. Festivalul are loc la finalul fiecărui an (sfârșit de noiembrie – început de decembrie) și durează până la două săptămâni. Printre cele mai importante elemente ale manifestării amintim finala Concursului Național de Poezie pentru volume de debut, evenimentele legate de Concursul Național de Proză Poetică și Gala Premiilor Tuwim, ai cărei laureați sunt nume sonore ale literaturii poloneze: 2017 – Ewa Lipska, 2016 – Michał Głowiński, 2015 – Jarosław Marek Rymkiewicz, 2014 – Hanna Krall, 2013 – Magdalena Tulli. Evenimentelor literare li se alătură concerte, spectacole de teatru și expoziții.

În data de 2 decembrie, va fi o întâlnire cu poetul și traducătorul Jakub Kornhauser și lansarea versiunii poloneze a volumului ”Vampirul pasiv, de Gherasim Luca; volumul va fi prezentat în premieră la Łódź și a apărut, în traducerea lui Jakub Kornhauser, la Institutul Mikołowski, care inițiază o serie de avangarda poetică românească (va continua cu Vasco da Gamma și alte poheme, de Gellu Naum).

În data de 3 decembrie, publicul se va întâlni cu Filip Florian și cu cel mai nou roman al scriitorului tradus în limba polonă, Toate bufnițele. În perioada 30 noiembrie-4 decembrie, Filip Florian se află într-un turneu de promovare a cărții în Polonia. La discuția moderată de criticul Maciej Robert va fi prezentă, de asemenea, traducătoarea cărții, Radosława Janowska-Lascar.

Cea de-al treilea eveniment cu participare românească din Festival va fi o întâlnire cu poetele Svetlana Cârstean (România) și Athena Farrokhazd (Suedia), sub semnul Nord-Sud, tema principală a Festivalului, moderată de traducătoarea Justyna Czechowska.

În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, Svetlana Cârstean a lansat în Suedia un volum comun de poezie-eseu, Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. În 2016, cartea a apărut în limba română la Editura Nemira. Publicul Festivalului de la Łódź va putea asculta, în premieră poloneză, versuri de Svetlana Cârstean, traduse special pentru eveniment de Joanna Kornaś-Warwas.

Prezența scriitorilor români la Łódź și realizarea evenimentelor din Festival sunt posibile cu sprijinul Sabrei Daici, directorul ICR Varșovia, și al Casei Literaturii din Łódź.

Număr de vizualizări :931Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro