Peste 1.000 de coruri create în rețeaua națională Cantus Mundi și peste 100 de participanți, la prima ediție a Forumului Cantus Mundi București

nov. 21st, 2018 | By | Category: Postcard

Pe 15 noiembrie 2018 a avut loc prima ediție a Forumului Cantus Mundi București cu tema „Promovarea și integrarea mișcării corale în școala românească”, organizat la Hotel Sheraton București, la care au participat peste 100 de specialiști în educație. Evenimentul pilot a fost gândit sub forma unei platforme de comunicare structurată în 6 sesiuni complexe și interactive, în cadrul cărora reprezentanții instituțiilor de învățământ – directori, profesori, învățători, educatori -, specialiști din industria creativă, artiști, lideri ai mișcării corale, precum și un număr însemnat de oficiali – senatori, deputați și reprezentanți ai administrației publice și rectori ai unor importante instituții de cultură au dezbătut viitorul educației muzicale și al mișcării corale din România. Evenimentul a coincis cu atingerea numărului 1000 în rețeaua de coruri Cantus Mundi, ceea ce demonstrează amploarea acestui proiect național de integrare socială prin muzică.

„Este o certitudine: mișcare corală din România are nevoie de această dezbatere. Prin această inițiativă reușim să ridicăm toate problemele cu care se confruntă cei care se ocupă de coruri în România. Mai important este că autoritățile publice, de la legislativ –  parlamentari, senatori, deputați – și la executiv –  secretari de stat din ministere –  au luat contact cu problemele pe care le au acești formatori de copii, acești formatori de cetățeni. Forumul Cantus Mundi București va ridica aceste probleme la nivel de agendă publică și va face ca ceea ce înseamnă cântatul în cor, integrarea socială prin muzică să devină  un subiect pe agenda publică a fiecărei comunități, un subiect care trebuie rezolvat prin implicare și prin activitate muzicală” , a declarat Emil Pantelimon, Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constatin”.

 

Peste 100 de persoane au participat la Forumul Cantus Mundi București și au intrat în dialog deschis în cadrul sesiunilor care au atins mai multe arii de interes, de la beneficiile implicării copiilor și tinerilor în cântul coral și căile prin care poate fi comunicată și dinamizată activitatea corală în școală sau despre modurile de dezvoltare și extindere a repertoriului pentu copii, precum și pentru creșterea interesului pentru cântul coral în industria creativă. Specialiști și formatori cu experiență în ateliere educativ – culturale dedicate copiilor și tinerilor au abordat modele inovative de învățare prin joc și au prezentat metode de explorare și dezvoltare a creativității tinerilor prin muzică și dezvoltare personală.

 

Este foarte important ca profesorul să înțeleagă că noutatea, joaca și energia bună atrag. Sper că toți adulții care lucrează cu copiii să fie inspirați prin muzică și jocuri muzicale să ofere aceste lucruri copiilor și tinerilor. Deoarece altfel copiii nu vor fi dispuși și deschiși să învețe sau să se îndrepte către orizonturi noi. Dar atunci când toți suntem dornici să ne bucurăm de energia creatoare, atunci se întâmplă niște minunății. Cred că Forumul Cantus Mundi București a fost o întâlnire extrem de benefică pentru toți cei implicați și rezultatele nu vor întârzia să apară.” a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constatin” și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi.

 

Dezbaterea dedicată politicilor publice în educația muzicală a facilitat trasarea unor concluzii concrete despre integrarea și dinamizarea activității corale în școli, cum ar fi suplimentarea orelor de educație muzicală pentru ciclul primar, nevoia de cursuri acreditate de dirijat coral și educație muzicală pentru cadrele didactice, introducerea activității corale în programa școlară și restructurarea orelor de muzică într-o formă mult mai accesibilă, precum și realizarea unor campanii publice de conștientizare în mediul școlar și de promovare a dimensiunii formatoare a muzicii corale.

 

Programul Național Cantus Mundi se află în locul de întîlnire între visurile mele și îngrijorările mele cu privire la societatea în care trăim. Nu doar că vă aflați în acel loc, sunteți una dintre soluții. Cred că sarcina noastră este să facem din muzică și un limbaj social, să facem punți între clasele sociale. Sunt cu tot sufletul alături de această mișcare și până la urmă muzica trebuie să ajungă în școli. Ceea ce faceți dumneavoastră este o muncă de echipă care trebuie aplaudată la orice nivel.” a declarat  Gabriela Crețu, Senator, Președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene și membră a Comisiei de Cultură si Mass Media, Senatul României.

 

Forumul Cantus Mundi București a inclus prezentări și propuneri din partea următorilor paneliști: Gabriela Crețu – Senator, Președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene și membră a Comisiei de Cultură si Mass Media, Senatul României, Ion Hadârcă – Senator, membru al Comisiei învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și al Comisiei  pentru comunitățile de români din afara țării, Senatul României, Liliana Sbîrnea – Senator, membră a Comisiei de Cultură si Mass Media și a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, Senatul României, Cristina Iurișniți – Deputat, Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse, membră a Comisiei de învățământ și membră în Delegația parlamentară a Francofoniei, Camera Deputaților, Mădălin Voicu – Secretar de Stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Diana Moș – profesor universitar doctor, Universitatea Națională de Muzică din București, Gianina Corondan – prezentatoare, Vistiana Long – psihoterapeută, Valentina Sandu Dediu – profesor universitar, muzicolog și pianist, Rector al Colegiului Noua Europă, Grigore Cudalbu – compozitor, Conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, Irina Sârbu –  cantautoare, Sandra Ecobescu – Președinta Fundației Calea Victoriei, Virgil Popescu – compozitor și profesor, Emil Pantelimon – Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu – Dirijor principal al Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi, Voicu Popescu – muzician, dirijor, artist liric și regizor muzical, Leila Popovici – Director al Programului Național Cantus Mundi, Zoli Toth – artist și formator Cantus Mundi, Ana Maria Rusu – formator Cantus Mundi și Andreea Soare – Coordonator balet la Opera Comică  pentru Copii.

 

Evenimentul a fost moderat de Marius Constantinescu – jurnalist și Oana Drăgulinescu – muzicolog, Coordonator Departament Comunicare,  Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin și Alexandra Bogdan – Coordonator Programe și Proiecte Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

 

Prima ediție a Forumului Cantus Mundi București, organizată de Programul Național Cantus Mundi a fost susținută de Primăria Generală a Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale și Ministerul Culturii și Identității Naționale. Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Selgros.

 

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 7 ani de activitate, Programul a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

„Limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale.” – Ion Marin, dirijorul de talie internațională și Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi.

 

Cantus Mundi București se desfășoară în cadrul Programului Național Cantus Mundi, cu sprijinul Primăriei Generala a Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale.  

 

 

Număr de vizualizări :521


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro