Laborator de nesupunere creativă, la Institutul Francez din București

nov. 21st, 2018 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ora 12.00, la Institutul Francez din București, va avea loc un eveniment marca ”Nesupusele”, dedicat copiilor de la 3 la 99 de ani, un laborator de nesupunere creativă în care se vor amesteca toate ingredientele necesare: nesupunere, imaginație, o expoziție interactivă, ”Nesupuse”, un atelier, autoarele.

”Puteți participa întâi la turul ghidat al expoziției interactive Nesupusele.

 

Expoziția este concepută ca o instalație în care sunt mai multe zone.

Prima este cea de prezentare a personajelor din proiectul Nesupusele. Vom putea să admirăm și chiar să citim cartea 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modern, volumul I.

Cu ajutorul cărții intrăm în laboratorul de nesupunere creativă, unde ne vom putea exprima  propriile idei și gânduri legate de aceste povești.

Cum facem asta?

Mergem în zona de relaxare și lectură, de visare – cu un copac al dorințelor, de unde îți poți alege din trăsăturile de caracter ale nesupuselor (ex. dragoste, hotărâre, nonconformism, îndrăzneală, dârzenie, etc).

Și apoi pătrundem în zona care face legătura între toate celelalte – de exprimare a creativității și ideilor, unde o serie de siluete de personaje feminine de diferite vârste și forme, sunt gata să primească mesajele vizitatorilor expoziției.

 

Cu cine ne vom putea întîlni în acest laborator?

 

Cu patru dintre autoare: Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg sau Cristina Andone, care vă vor însoți în turul ghidat al expoziției.

 

Cu cele 50 de Nesupuse, dintre care două vor fi chiar alături de noi – Alexandrina Halic și Diana Dragomir.

 

Cu Livia Coloji, una dintre ilustratoare, care vă așteaptă cu cariocile ascuțite să scrieți scrisori Nesupuselor dragi. Celor din carte și celor din viața voastră. Sau să le desenați.

 

Expoziția interactivă Nesupusele poate fi vizitată zilnic la Institutul Francez – Atrium, între 24 noiembrie și 7 decembrie, de luni până vineri între orele 09.00 – 20.00 și sâmbătă între 10.00 și 15.00.

 

 

NESUPUSELE este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective), prea puțin sau chiar deloc cunoscute de către tânăra generaţie. Proiectul debutează cu primul volum al cărții 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, o platformă online, www.nesupusele.ro, și cu Atelierele Nesupuselor.

Selecția femeilor care “au schimbat lumea” reprezintă îndemnul autoarelor către cititori de a descoperi, în trecut sau în fiecare zi, alte Nesupuse. Istoria lor, încă nescrisă, este așteptată pe platforma online http://nesupusele.ro/cine-e-nesupusa-din-viata-ta/, o platformă care își propune să scoată la lumină poveștile unor astfel de femei care marchează viața comunităților mari sau mici și, de ce nu, chiar istoria.

Am dus și mai ducem vestea în toată țara prin Atelierele Nesupuselor, o serie de workshopuri pentru copii și adolescenți, susținute de autoarele cărții în toată țara, astfel încât poveştile din carte să ajungă la cât mai mulţi copii. Autoarele poveștilor au ajuns deja sau vor ajunge curând în București, Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Vânătorii Mici-Giurgiu, Răcari-Ialomița, Constanța și Piatra-Neamț.

 

Autoare: Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg, Cristina Andone

Ilustratoare: Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă, Cristina Barsony

Graphic Design: Faber Studio

Curator expoziție: Aurora Kiraly

Producție expoziție: Bogdan Maltezeanu

Vă invităm să aflaţi poveștile celor 100 de Nesupuse De Basm, dar și să descoperiți voi înșivă alte “nes(u)puse” din istoria trecută sau recentă. Nu în ultimul rând, proiectul este o invitaţie la nesupunere!

Ne puteți urmări în social media, pe Facebook și Instagram, @Nesupusele, folosind hashtagurile #nesupusele, #suntonesupusă, #nesupuselemăinspiră.

 

NESUPUSELE este un proiect De Basm finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul manifestărilor dedicare celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Cu sprijinul Institutului Francez

Partener principal: Editura Univers

Sponsor: HOLCIM

Parteneri media: Radio România Cultural, ELLE, Scena 9, Școala 9

Parteneri: DadeCe, Roata mare, Supereroi, sANA, EstiPovesti” – anunță organizatorii.

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :602


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro