Creative Industries Federation (Federația Industriilor Creative) din Marea Britanie a validat afilierea Institutului Cultural Român la acest organism. Decizia a fost luată cu prilejul întâlnirii bianuale a Consiliului Internațional al CIF, care a avut loc săptămâna trecută la Londra. Se concretizează astfel, demersurile inițiate de președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, cu prilejul vizitei efectuate la Londra în luna septembrie 2017. Creative Industries Federation (CIF) este organizația reprezentativă a industriilor creative britanice care numără peste 1.000 de companii, fundații, instituții publice și private, a căror contribuție la economia Marii Britanice este estimată la aproximativ 90 de miliarde de lire sterline anual. Din conducerea Federației și a Consiliilor de pilotaj fac parte numele cele mai importante ale sectorului creativ și cultural britanic, iar recomandările și pozițiile formulate de C.I.F. prin rapoarte periodice, documente tematice sau declarații publice au o influență semnificativă asupra politicilor publice adoptate de Parlament și Guvern. Tot la această ședință, inspirată de afilierea ICR, s-a decis deschiderea Federației către ambasade și institute culturale, recunoscându-se astfel contribuția semnificativă a programelor de diplomație culturală la sectorul creativ din Marea Britanie.
La întâlnirea bianuală a Consiliului Internațional al Creative Industries Federation, care a decis cooptarea ICR în rândul CIF, au fos prezente câteva dintre cele mai influente personalități din domeniu, precum: Roly Keating, directorul general al British Library, Tamara Rojo, director artistic al English National Ballet, Isabel Davis, directorul pentru programe internaționale al British Film Institute, Stephen Lotinga, președintele Asociației Editorilor Britanici, Linda Merrnick, rector al Royal Northern College of Music, Stephen Woodford, director general al Asociației Britanice de Publicitate.
Din Consiliul Internațional mai fac parte Tim Davie, director general al BBC Worldwide, Noura al Kaabi, secretar de stat în Ministerul Culturii din Emiratele Arabe Unite, Andrej Kupetz, director general al Consiliului German pentru Design, Anne-Britt Gran, directoarea Centrului Norvegian pentru Industrii Creative.
Ședința a fost prezidată de John Kampfner, directorul executive al Creative Industries Federation, fost redactor-șef al revistei New Statesmen și președinte al Clore Social Leadership Programme, exclusivista pepinieră de lideri pentru sectorul cultural. Keynote speaker a fost ambasadorul Tom Fletcher, considerat unul dintre marii specialiști mondiali în diplomație digitală și culturală.
De asemenea, dl Dorian Branea, directorul ICR Londra, a transmis propunerea ICR de organizare, la București, la începutul anului 2018, a unei conferințe româno-britanice a industriilor creative. Aceste demersuri se înscriu în politica de promovare a industriilor creative românești ca prioritate strategică, în centrul acțiunilor ICR. http://icr.ro/pagini/institutul-cultural-roman-s-a-afiliat-la-creative-industries-federation