O livadă cu nostalgii voyeuriste

nov. 14th, 2017 | By | Category: Postcard

Fotograme  de râs, tristețe, ironie și o furtună de sentimente este ceea ce regizorul georgian David Doiashvili a creat pe scena Teatrului Național din București, în ”Livada de vișini” a lui A.P. Cehov, ca într-un altfel de ochean întors și interior. Un spectacol la care nu poți merge decât cu mintea deschisă și asta nu doar pentru că spectacolul conține scene de nuditate ci și pentru că această cronică de familie care ți se oferă, într-un format scenografic de reality show parafrazat, îți frânge inima trecându-te prin toate etapele vieții. Într-o lume în care totul pare a fi la vedere și de vânzare, cei de pe scenă și cei din sală devin consumatorii unor nostalgii voyeuriste și interșanjabile.

Duminică, 12 noiembrie 2017, la Sala Mare a Teatrului Național din București, a avut loc premiera spectacolului ”Livada de vișini”, de A.P. Cehov. Traducere: Mașa Dinescu. Regie: David Doiashvili. În rolul Ranevskaia a jucat Monica Davidescu ( rolul este jucat alternativ de  Monica Davidescu şi Irina Movilă). Lopahin este interpretat de Ioan Andrei Ionescu, iar Mihai Constantin îl joacă pe  Firs. Celelalte roluri sunt interpretate de: Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Rareş Andrici, Vitalie Bichir, Istvan Teglas, Idris Clate, Ana Covalciuc, Silviu Mircescu. Muzica spectacolului este compusă de colaboratorul regizorului, muzicianul Nikoloz Rachveli Memanishvili, scenografia este semnată, în colaborare, de Tamara Kvesitadze (Georgia) şi Gabi Albu, iar coregrafia aparţine artistului Florin Fieroiu. Spectacolul a avut premiera internaţională la Festivalul Internaţional de Teatru de la Tbilisi (8 şi 9 octombrie 2017), iar premiera națională pe 11 noiembrie 2017.

Acţiunea se petrece la moşia Liubovei Andreevna Ranevskaia, care se întoarce de la Paris împreună cu fiica ei Ania. Pe scenă totul este construit în așa fel încât spectatorii să privească printr-un colț de fereastră în casa și în sufletele acelor oameni.

Monica Davidescu strălucește în rolul Liubovei Andreevna Ranevskaia. Este o femeie epatantă care atrage atenția asupra ei. Raneskaia şi fratele ei, Gaev (Gavril Pătru), se gândesc cu nostalgie la casa lor de la ţară, la camerele lor de când erau copii, la vişinii în floare. Cu toate astea, Raneskaia nu cere ajutorul unei mătuşi bogate care ar putea împiedica vânzarea moşiei, iar Gaev joacă biliard în aşteptarea dezastrului.

Ania şi Trofimov reprezintă tinerețea. Copilăria Aniei (Crina Semciuc) este legată de Trofimov și învie în această perioadă. Ania se alintă ca o fetiță pentru a seduce. Trofimov (Rareș Andrici) este student, de 15 ani se străduiește să termine facultatea. Un personaj timid și cald interpretat cu naturalețe de Rareș Andrici.

Lopahin (Ioan Andrei Ionescu) este cel care cumpără livada pentru a construi case de vacanță: „Am cumpărat moşia pe care tata şi bunicul meu au fost iobagi”. Copilăria lui a fost tristă și poate de aici dorința de a cumpăra livada. Nuditatea lui Lopahin ia prin surprindere spectatorii. Psihologia lui este una întortocheată. El are frustrări. Ioan Andrei Ionescu și-a însușit minuțios trăsăturile și comportamentul personajului. ”Cred că viziunea lui Doiashvili, căreia mă supun în Livada de vișini, este scoaterea din umbră a lui Cehov și punerea lui la vedere într-o cutie de cristal” (Ioan Andrei Ionescu, în caietul program al spectacolului)

Charlotta ( Istvan Teglas) face din când în când câte o scamatorie. Ea știe dinainte ce se va întâmpla și este un personaj cu ironie și auto-ironie. Costumul purtat la începutul spectacolului te face să te gândești dacă Charlotta este într-adevăr personajul feminin al lui Cehov sau reprezintă un obiect ori o idee.

Mihai Constantin îl joacă magistral pe Firs, slujitorul credincios. ”Viaţa mea a trecut de parcă nici n-am trăit-o”, spune el în Actul IV. ”Actul IV este actul lui Firs, este punctul de vedere al unui observator” (David Doiashvili, în caietul program al spectacolului)

***

Livada de vișini

de A.P. Cehov

Traducere: Mașa Dinescu

Regie: David Doiashvili

Scenografie: Tamara Kvesitadze,Gabi Albu

Asistent coordonator: David Murman Kartozia

Asistent regie: Laura Grosu

Coregrafie: Florin Fieroiu

Muzica originală: Nikoloz Rachveli Memanishvili

Regia tehnică: Costi Lupșa

Data premierei: 11.11.2017 Durata: 3 h 30 min / Pauză: Da

***

Următoarele reprezentații:  8 și 9 decembrie 2017, ora 19.00, Sala Mare

***

Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani – conține scene de nuditate!

Din cauza efectelor stroboscopice și de lumină, de scurtă durată și intensitate, spectacolul nu este recomandat persoanelor cu fotosensibilitate și celor care suferă de epilepsie!

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :2409


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro