Prima zi pe Strada de C`Arte

sept. 22nd, 2016 | By | Category: Proiecte

Festivalul Strada de C`Arte și-a deschis porțile pentru a cincea oară, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”. În prima zi, miercuri, 21 septembrie 2016, a fost deschis târgul de carte, dar au avut loc și două evenimente, primele dintr-o listă lungă. Astfel, de la ora 17.00 a avut loc vernisarea expoziției ”Antim Ivireanul: cuvânt și slovă pentru neamul românesc”, expoziție ce va rămâne în corpul Boema al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ”Carol I” pe tot parcursul acestui festival. De la ora 19.00, deschiderea oficială a festivalului a fost, de fapt, o întâlnire între prieteni, în care s-a discutat despre București.


Mireille Rădoi, Directorul General BCU, în calitatea sa de gazdă, a fost cea care a deschis evenimentul: ”La împlinirea a trei veacuri de când Antim Ivireanul, una dintre cele mai mari și mai bogate în realizări personalități ale istoriei românești, a cunoscut moartea martirică, două din entitățile cărora le-a închinat viața, Biserica și cartea, și-au reunit competențele și tezaurul de valori lăsate moștenire românilor de Sfântul Ierarh martir Antim Ivireanul pentru a-i omagia munca jertfelnică pentru lege și neam. Considerăm că omagierea lui Antim Ivireanul, prin această fericită colaborare între Biserică și bibiotecă, este probabil cea mai frumoasă floare pe care i-o putem oferi peste veac drept mulțumire și semn de recunoștință marelui tipograf și truditor pentru introducerea limbii române în oficierea serviciului liturgic.”

La vernisaj au participat mai multe fețe bisericești și nu numai, dintre care amintim pe P.S. Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal; Arhim. dr. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod; preot dr. Florin Șerbănescu; dr. în istorie Doru Bădără etc.

Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal: ”Pentru că există o strânsă legătură între anul comemorativ și cel omagial, anul omagial a fost închinat educației religioase sub îndemnul creștin ortodox. Pentru că în întreaga sa activitate, și cea tipografică și cea de păstor sufletesc, Sfântul Antim Ivireanul poate fi socotit unul dintre educatorii neamului românesc. ”Didarhiile” sale sunt pline în permanență de sfaturi care aveau drept scop îndreptarea moravurilor tuturor locuitorilor Țării Românești, atât pentru domnul țării cât și pentru locuitori.”

Tot despre aceste sfaturi regăsite în ”Didarhiile” lui Antim Ivireanul a vorbit și Arhim. dr. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod: ”Această dragoste care l-a însuflețit pe Sfântul Antim să fie un păstor misionar, care s-a frământat neîncetat pentru păstoriții săi, pe care nu de puține ori îi ceartă și îi mustră cu blândețe, alte ori cu asprime, mai accentuat, în ”Didarhiile” sale. Acestea s-a dovedit că au fost iubite, pentru că dna. prof. Zanfira Mihail a arătat că și în Basarabia s-au găsit copii ale ”Didarhiilor” și au fost necesare. Sfântul Antim își mustra păstoriții pentru că îi iubea. Când iubești, ridici omul din greșeală.„

Expoziția, deschisă în corpul Boema al BCU, poate fi vizitată gratuit pe parcursul festivalului Strada de C`Arte.

De la ora 19.00, în elegantul Salon Carol I a avut loc deschiderea oficială a ediției cu numărul V a festivalului Strada de C`Arte, o deschidere ”între prieteni”, așa cum a declarat gazda evenimentului – Mireille Rădoi, Director General al BCU. Invitații, importanți oameni de cultură, au fost provocați la o discuție despre București. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române; acad. Mircia Dumitrescu, grafician; Dinu Flămând, scriitor, jurnalist, diplomat; Anton Anton, inginer și politician; Pavel Șușară, critic de artă; Silviu Angelescu, scriitor și profesor universitar și Nicolae Nicolae au povestit câte ceva despre Bucureștiul lor, al fiecăruia, cu atât mai mult cu cât singurul din invitați născut în capitală este profesorul Silviu Angelescu. Toți ceilalți au povestit de ce au venit în București și, mai ales, de ce au rămas.

O discuție plină de șarm și umor, romanțată așa cum fiecare își rotunjește și alintă amintirile și locurile dragi, perspective diferite și iz de București vechi, lecții personale de istorie și aerul boem pe care capitala continuă să îl aibă pentru artiști – toate acestea le-au deschis alte perspective celor prezenți în sală care, probabil, au plecat iubind puțin mai mult orașul pe care îl împart cu personalități care scriu istorie în domeniile lor de activitate.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1076


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro