Strada de C`Arte, ziua a doua

sept. 22nd, 2016 | By | Category: Proiecte

Joi, evenimentele de pe Strada de C`Arte s-au succedat într-un ritm amețitor, cu atât mai mult cu cât au fost momente pline de substanță și calitate, fiecare dintre ele adunând public interesat, de diferite categorii și vârste. Astfel, de la ora 16.00, în Foaierul de lectură a avut loc lansarea volumului ”Corupția: Moduri de Evaluare, Politici de Combatere și Impactul Asupra Securității Naționale” (Editura ANI, 2016), de Karin Megheșan și Valentin Stoian. Invitat: Gabriel Sebe. Gazda evenimentului a fost Mireille Rădoi, Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.

”Cartea de față se dorește a fi o reflecție teoretică și empirică asupra relației dintre corupție și securitate – analizând atât relația abstractă dintre cele două concepte precum și prezentând patru studii de caz de politic anti-corupție.” – Valentin Stoian

”Timp de 15 ani am suportat cu stoicism eticheta de securist, convinsă fiind că am o profesie frumoasă și neînțeleasă pe deplin de ceilalți. Acum, la final de carieră, trebuie să înfruntăm și eticheta de plagiator. Dar vom trece și peste aceste mici inconveniente.
Eu și colegul meu Valentin Stoian sperăm că prin această carte să demonstrăm că în ANIMV se poate face cercetare respectând etica și deontologia.” Karin Megheșan

În același timp, pe Strada Copiilor a avut loc un mini recital oferit de copii de la grădinița Lauder-Rut. Astfel, un grup de fetițe, membre ale corului instituției, au încântat publicul venit special dar și trecătorii de pe Strada de C`Arte cu mai multe cântecele specifice vârstei. Acestea au fost urmate de un grup de gimnaste, premiate la mai multe concursuri din oraș, care au prezentat un scurt dar impresionant program de gimnastică aerobică. În spațiul special amenajat, spectacolul a fost încheiat prin microrecitalurile a două mici soliste.

Recitalul cvartetului ”CHROMATIC” a ținut, timp de o oră, publicul în stradă, pentru a asculta piese celebre din muzica clasică.

Activitățile au continuat pe Strada Copiilor unde au avut loc ateliere de textile și folosirea artei tradiționale în arta contemporană și ateliere de arhitectură. La primul dintre ele copiii au avut la dispoziție materialele necare, dar și îndrumarea unor specialiști, pentru a-și putea crea propriile păpuși. S-au mai implicat și o parte dintre părinți, iar cei mici au plecat mulțumiți împreună cu creațiile lor. În același timp, la atelierul de arhitectură, copiii au fost îndrumați să construiască diferite căsuțe pentru fluturi și păsări. În ciuda vremii care s-a răcit brusc și a ploii care la un moment dat amenința să se abată peste Strada de C`Arte, copiii au rămas la ateliere în aer liber și s-au bucurat de micile obiecte pe care le-au confecționat.
Tot din cauza frigului, evenimentele din Rampa de Jazz & Poezie s-au mutat în Aulă, iar proiecția filmului documentar ”Byzantium after byzantum, regia Erato Paris, a avut loc în Foaierul de lectură.

Deși publicul din Aulă nu a fost unul foarte numeros, asta și din cauza schimbărilor de locație, recitalul celor de la ”Soul Serenade” a fost unul extrem de apreciat. Adelina Chivu, Andrei Rotariu și Codruț Andrei cântă un blues cu elemente de jazz, country, soul, aducând laolaltă voce, mandolină, chitară clasică, armonică și mandolină.

Tot în Aulă, seara a fost încheiată într-un mod relaxat și extrem de interesant, cu un performance al trupei de teatru de improvizație ”Freeze”. Andrei Teleleu, Ciprian Nemeșiu și Florin Lungu s-au jucat cu emoțiile și cuvintele, lăsându-se conduși de colega lor, actrița Adriana Bordeanu, într-o lume în care totul este improvizat și neașteptat. Publicul a fost, de asemenea, un partener în jocurile improvizației, oferind idei, situații, cuvinte aleatorii care trebuiau introduse în situații deja date etc. Deși trupa ”Freeze” nu face pionierat în arta improvizației în România, acest gen de teatru este încă unul destul de rar, poate și pentru că nu oricine este capabil de a reacționa și improviza indiferent în ce situație și cu atât mai mult în fața publicului.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1103


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro