Scriitorul Marius Dobrescu, medaliat în capitala aromânilor din Balcani

iul. 20th, 2016 | By | Category: Postcard

În seara zilei de 3 iulie 2016, la Centrul pentru Cultură şi Artă din Korcea (Albania), a avut loc ceremonia decernării distincţiei „Emblema de Aur a Oraşului” scriitorului român  Marius Dobrescu. La evenimentul solemn organizat de Primăria municipiului au luat parte edilul Sotiraq Filo, preşedintele consiliului orăşenesc, Ilir Bajlozi, directorul Centrului, Zamira Kita, directorul Liceului artistic, dr. Pandi Bello, invitaţi şi oaspeţi de onoare, ziarişti şi oameni de cultură, precum şi dr. Daniela Stoica, din partea Consulatului onorific al României în Albania. În preambulul decernării, muzicologul Pandi Bello a rostit un scurt Laudatio, amintind cele mai importante momente ale carierei de peste 40 de ani a ziaristului şi scriitorului român, activitatea sa ca traducător al literaturii albaneze, în special a cărţilor lui Ismail Kadare. La rândul său, preşedintele Consiliului local, Ilir Bajlozi, a citit motivaţia acordării acestei înalte distincţii albaneze: „Personalitate multilaterală a culturii române, recunoscut ca un filoalbanez activ, care, în ochii a numeroşi korceari, este un albanez adevărat, muncind neobosit la cultivarea culturii albaneze în ţara sa”. Mulţumind pentru onoarea de a fi primit titlul de prieten al oraşului Korcea, „capitala istorică a culturii albaneze” (după cum s-a exprimat el), şi a  românilor din Balcani, Dobrescu a declarat: „Această importantă distincţie legalizează prezenţa mea perpetuă aici şi mă leagă de Korcea cu lanţurile nevăzute ale dragostei şi respectului dvs. Căci dvs., astăzi, m-aţi acceptat drept unul dintre prietenii cei mai dragi ai oraşului. Gestul acesta are valoare de simbol: el încununează o activitate de peste 40 de ani dedicată construirii unui pod nevăzut între ţările noastre. Podul prieteniei, al bucuriei de a fi împreună”.

Trebuie să subliniem că Marius Dobrescu este a doua personalitate culturală din România care primeşte această distincţie, după Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

Korcea este unul dintre oraşele importante ale Albaniei, centru cultural de tradiţie şi locul de unde provin cele mai valoroase personalităţi aromâne stabilite în România, Ungaria, Austria, SUA etc. La circa 20 de km, în zona muntoasă, se află fostul Moscopole (azi Voskopoja), celebra capitală a aromânilor din Balcani.

Maria Dobrescu

Număr de vizualizări :1861


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro