Volumul ”Calea europeană a Republicii Moldova”, lansat în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României

apr. 19th, 2016 | By | Category: Postcard

Cea mai recentă carte apărută la Editura Adenium în colecția Headline, coordonată de prof. univ. dr. Sorin Bocancea, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, și de prof. univ. dr. Radu Carp, directorul Școlii Doctorale de Științe Politice de la Universitatea București, ”Calea europeană a Republicii Moldova”, a fost lansată luni, 18 aprilie 2016, la sediul din Chișinău al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României, care a salutat inițiativa editorială și a declarat că „această carte redefinește vocația europeană a acestei părți din geografia și istoria Europei, fiind editată de un grup de prieteni de la Iași. Am considerat că, în acest început atât de convingător de primăvară, ar fi foarte frumos ca Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova să accepte ca, în finalul vizitei noastre la Chișinău, să avem această întâlnire prin care să le prezentăm lucrarea”.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul editorial al Editurii Adenium, a precizat faptul că acest volum face parte din colecția Headline, proiectată „în ideea de a avea în permanență un exercițiu de reacție rapidă la tot ceea ce se petrece în spațiul public, nu doar intern, ci și internațional. Deloc întâmplător, colecția a debutat imediat după tragicul atentat de la Charlie Hebdo, cu un volum coordonat de asemenea de profesorul Sorin Bocancea, care e și coordonatorul unei lucrări apărute săptămâna trecută în aceeași colecție, intitulată Marșul asupra Europei”.

Volumul lansat la Chișinău reunește 38 de studii și analize ale unor specialiști în istorie, științe politice, sociologie sau ale unor jurnaliști de pe ambele maluri ale Prutului și vine să răspundă la criza politică, civică și economică din Republica Moldova.

Scriitorul Vitalie Ciobanu, unul dintre contributorii volumului, a catalogat această apariție editorială drept una care se pliază pe o stare generală pe care o trăiesc toți cetățenii din Republica Moldova: „Era importantă apariția unui volum care să concentreze concluzii și analize, să sintetizeze momentul acesta și să ofere un reper esențial pentru noi, cei de aici. Nu e întâmplător faptul că a fost resuscitat și obiectivul unirii”.

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, unul din cei doi coordonatori ai volumului, a povestit celor prezenți cum s-a născut ideea cărții: „Acest volum este o reacție la criza politică din Republica Moldova de la începutul anului 2016, unul de reacție fără a fi reactiv, întrucât toate contribuțiile celor 38 de participanți la proiect sunt echilibrate, argumentate și în limitele civismului și ale spiritului democrației. Toate opiniile sunt invitații la judecarea lucidă a perspectivei europene a Republicii Moldova și vin uneori și cu soluții la problemele cu care se confruntă acest stat. Consider că ar fi bine ca decidenții Republicii Moldova să parcurgă măcar o jumătate dintre opiniile reunite în acest volum”.

În colecția Headline de la Editura Adenium au mai apărut următoarele volume: Sorin Bocancea (coord.), Je suis Charlie? Regândirea libertăţii în Europa multiculturală; Paul Cernat, Alexandru Matei, 25 de ani după. Alternative și provocări; Iulia Badea-Guéritée, Alexandru Ojică (coord.), Dialogul religiilor în Europa unită; Ioan Stanomir, Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii; Sorin Bocancea (coord.), Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației.

Detalii pe www.adenium.ro

Număr de vizualizări :785


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro