De Ziua Culturii Naţionale, Ministrul Culturii exclude literatura română contemporană!

ian. 9th, 2016 | By | Category: La Țintă!

Prin Ordinul Ministrului Culturii (nr. 2803 din 14.12.2015), dl. Vlad Alexandrescu a făcut publice normele metodologice privind finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale”. Pe 8 ianuarie 2016, Ministerul Culturii i-a anunţat pe cei 5 câştigători ai proiectelor, în valoare de 120.000 lei. Stupefacţie! Evaluatorii domnului Vlad Alexandrescu au exclus literatura română contemporană chiar de ziua lui Eminescu. Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2015, un eveniment finanţat, între 2010 şi 2015, de către Ministerul Culturii şi AFCN, a fost ras, în urma evaluării scandaloase şi ruşinoase a noilor „comisari” ai domnului Vlad Alexandrescu. Am cerut, în virtutea legii şi a transparenţei şi profesionalismului atât de clamate de dl. Alexandrescu (filolog, de altfel!), toate documentele prin care voi dovedi interesele partizane şi lipsa de profesionalism a echipei aduse de domnul ministru. Până când va fi gata ancheta acestui caz revoltător de alungare a valorilor literaturii române vii din spaţiul public, prin intermediul pixului ministerial al domnului Alexandrescu, îi cer public Demisia. Un gest de onoare pentru fapte lipsite de onoare! Anunţ public că în timpul mandatului ministerial al domnului Vlad Alexandrescu nu voi mai depune proiecte şi voi refuza orice fel de colaborare cu acest minister. Pentru mine, dl. Vlad Alexandrescu este un ministru care s-a autodemis cu acest gest incalificabil de a nu finanţa literatura română contemporană!

Am trimis la cabinetul domnului Alexandrescu şi pe adresa sa de email următoarea scrisoare electronică, pe care o fac publică şi de la care aştept răspunsuri publice şi măsurile care se impun.

Domnule Ministru Vlad Alexandrescu,

Subsemnatul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Asociaţiei Euro CulturArt din Bucureşti, în baza Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a Legii nr. 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, vă solicit să îmi trimiteţi la adresa de email cipariu@yahoo.com documente oficiale şi răspunsuri legate de programul cultural “Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2015”, înregistrat la secretariatul Ministerului Culturii cu nr.5195 din data de 28.12.2015.

Documentele pe care le solicit sunt următoarele:

1.Grilele de evaluare şi rapoartele experţilor care au evaluat proiectul depus de către Asociaţia Euro CulturArt .

2. Ordinul Ministrului Culturii prin care au fost desemnaţi evaluatorii pentru „finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale”.

3. Procesul-verbal al Comisiei de evaluare pentru „finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zile Culturii Naţionale”.

4. Lista tuturor proiectelor şi dosarelor care au aplicat pentru „finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zile Culturii Naţionale”.

5. Criteriile privind desemnarea evaluatorilor pentru „finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zile Culturii Naţionale”, precum şi CV-urile profesionale ale evaluatorilor desemnaţi.

Lista întrebărilor:

1.Evaluatorii pentru „finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zile Culturii Naţionale” sunt angajaţi ai Direcţiei Politici Culturale din cadrul Ministerului Culturii? Care au fost criteriile lor de selecţie?

2.Cum explicaţi faptul că de Ziua Culturii Naţionale, Ziua lui Eminescu, nu a fost selectat nici-un proiect de promovare a literaturii române contemporane?

3.Cum explicaţi faptul că proiectele câştigătoare pentru Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2016, au o perioadă de desfăşurare în afara prevederilor Legii nr. 238/2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale?

Dan Mircea CIPARIU

P.S. Un cititor îmi atrage atenția că Ministerul Culturii nu a cheltuit toți banii prevăzuți pentru Ziua Culturii Naționale, 120.ooo lei, tocmai pentru ca să nu fie finanțat programul Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2015. Pur și simplu, la cabinetul ministrului au fost alese cele 5 proiecte, fără să fie cheltuiți toți banii prevăzuți. Incredibil, dar adevărsat!


Număr de vizualizări :2689


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro