spot_img

Va fi premiat un (alt) ştab cu Marele Premiu al FestLit?

Încurajat de spiritul justiţiar, moral şi axiologic al preşedintelui USR din cel mai recent editorial al domniei sale publicat în „România literară”, am găsit energie să caut printre materialele de promovare ale celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2015, proiect  iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România şi organizat de Filiala Cluj a USR, între 4 şi 6 octombrie 2015. Cum colegul nostru Mihai Iovănel a fost luat de sus şi pus la colţul privirii critice a celui ce se receptează precum Sfântul Duh al literaturii române contemporane, mi-am propus să las armele stilisticii pentru alte intervenţii critice şi să fac dovada, la rece şi cu materialul clientului, unei lovituri de imagine pe care o dă chiar în aceste zile organizaţia prezidată (temporar) de domnii ChifuManolescu. Pe scurt, din cele 19 nominalizări la Marele Premiu FestLit 2015, nominalizări făcute de preşedinţii Filialelor USR (cu acordul/votul Comitetelor de Conducere ale acestor Filiale!), patru preşedinţi de Filiale USR s-au autopropus (Vasile Dan – preşedintele Filialei Arad, Angelo Mitchievici – preşedintele Filialei Constanţa, Aurel Pantea – Preşedintele Filialei Alba Hunedoara, Victor Ghe. Stan – Preşedintele Filialei Bucureşti, Literatură pentru Copii şi Tineret), iar  trei aleşi în Comitetele de Conducere ale Filialelor USR sunt propuşi pentru Marele Premiu FestLit 2015 (Dan Cristea – Filiala Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară, preşedintele de anul trecut al juriului FestLit!, Dumitru Ungureanu – Filiala Piteşti, Doru Munteanu – Filiala Braşov)!

În 2014, Marele Premiu FestLit de la Cluj a fost câştigat de cel care a iniţiat şi organizat festivalul, vicpreşedinte USR Gabriel Chifu. Preşedintele juriului FestLit 2014 a fost Dan Cristea, nominalizatul de acum pentru FestLit 2015. În 2012, Dan Cristea a fost preşedintele juriului Premiilor USR pentru anul 2011, iar câştigătorul la poezie a fost…Gabriel Ghifu pentru „Însemnări din ţinutul misterios”, Editura Cartea Românească. În 2014, printre nominalizaţii nedreptăţiiţi la Cluj îi amintim pe Gabriela Adameşteanu şi Eugen Suciu (care câştigase cu „Ţeasta”, Editura Tracus Arte, Premiul USR pentru Cartea de poezie a anului 2013!).

Comitetul de Conducere al Filialei Bucureşti Poezie, după lupte şi controverse (prietenii ştiu de ce!), Filială pe care o prezidez, l-a propus pentru Marele Premiu FestLit 2015 pe Octavian Soviany, câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2014” pentru volumul „Călcâiul lui Magellan”, Editura Cartea Românească.

Le mulţumesc domnilor ChifuManolescu că i-au cerut colegei noastre Irina Petraş, preşedinta Filialei USR Cluj, să ne şteargă de pe lista invitaţilor pe mine şi pe Peter Sragher, preşedintele Filialei Bucureşti Traduceri literare, pentru că suntem indezirabili şi trecuţi pe lista neagră a domnilor ChifuManolescu! Am fost scutit, astfel, să asist la o (altă) farsă literară!

Dan Mircea CIPARIU

P.S. Îi doresc multă baftă domnului Nicolae Manolescu în procesul pe care Agenţia Naţională de Integritate i l-a deschis la Curtea de Apel Bucureşti (dosarul 4382/2/2015, prima înfăţişare: 05.10.2015)! Să sperăm că acest proces nu va aduce „grave deservicii de imagine breslei scriitorilor”!

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Ca de obicei ,conteaza ,,cine da banu”! Suna gretos cand vezi lucruri de proasta calitate premiate(se exclud cei de fata si din articol,fiind un fel de ,,declaratie de principiu”.La fel si in arta plastica,cand vezi analfabeti plastici asumindu-si merite de parca ar fi cel putin la nivelul lui Da Vinci;si mai si de cei care ,fara o cultura plastica,lauda ,,ganguri”.Obiceiul este de a trece zambind peste asa ceva.Dar raul facut plasticii romane,ramane,si se cunoaste prin slaba calitate a lucrarilor..Apoi obiceiul romanesc de a primi si promova tot felul de neaveniti,nebagati in seama in tara lor,tipi care lucreaza amator.Ma intristeaza promovarea fara margini a prostului gust..Toata lumea s-a apucat sa scrie si sa picteze..in concluzie ,inca odata,imi trebie multe lamai..

  2. Nu suntem destul de scriitori dacă nu suntem destul de preşedinţi / filiale, destul de pe fotoliul din faţă aşezaţi, destul de asiguraţi prin vecini dreapta-stânga asemănători nouă, nu suntem destul de scriitori dacă imaginaţia noastră nu ne este şi alături de noi, palpabilă, lesne de numărat, nu suntem destul de scriitori dacă numele nostru nu cere la pronunţare şi niscaiva temenele. Cercul talentaţilor sensibili ce fac voluntariate nu reprezintă niciodată o mulţime inclusă mulţimii câştigătorilor. Aceea, a câştigătorilor, reprezintă „soarele” cu toate petele lui solare. Vom apuca oare vreo dată APUSUL VEACULUI urmat de renaşterea dimineţilor clare? Mă tem că nu, dar mă bucur că încă se scrie şi se citeşte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508