spot_img

Lansare-eveniment Nicolae Breban

Vineri, 9 octombrie 2015, ora 16.00, la Hanul lui Manuc, în Salonul Voievodal (Str. Franceză nr. 62-64, Bucureşti, Sector 3), Asociaţia Contemporanul, Hanul lui Manuc şi revista Contemporanul vă invită la o lansare-eveniment: Nicolae Breban – ”Singura cale”, Ediţia a II-a, şi ”Jocul şi fuga”, roman inedit. Volumele fac parte din anunţata Trilogie a Stalinismului. Invitaţi: Gabriel Andreescu, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Bogdan Creţu, Lucia Hossu-Longin, Angela Martin, Mircea Martin, Dan Necşulea, Cornel Nistorescu, Dumitru Radu Popescu, Nawaf Salameh, Eugen Simion, Alex Ştefănescu, Răzvan Teodorescu. Amfitrion: Aura Christi. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Nicolae Breban – eseist, poet, dramaturg, publicist. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei Române. Născut la 1 februarie 1934 la Baia Mare, Nicolae Breban provine dintr-o familie de preoţi, bunicul său fiind ctitorul catedralei din comuna Cicârlău. Perioada adolescenţei este marcată de cel de-al doilea război mondial, ocupaţia ungară a nordului Transilvaniei şi apoi, în vremea instaurării regimului comunist, de originea sa socială „nesănătoasă”.Debutul literar are loc în 1957, în revista Viaţa studenţească, cu schiţa Doamna din vis. Urmează perioada de creştere spectaculoasă a notorietăţii sale, marcată de publicarea primelor romane, urmând adeziunea la linia politică nou lansată de Nicolae Ceauşescu, considerat, după refuzul de a participa la invazia Cehoslovaciei de către URSS şi ceilalţi sateliţi, în 1968, eroul Europei de Est. Primul său roman, ”Francisca”, este publicat în 1965. Breban este comparat, în cronici, studii, eseuri cu Faulkner şi Dostoievski. Debutul editorial este urmat de romanele ”În absenţa stăpânilor”, în 1966, şi ”Animale Bolnave”, în 1968. În 1970 devine redactor-şef al României Literare.

Destinul scriitorului cunoaşte o ruptură, în 1971, după ce Ceauşescu susţine „tezele din iulie” (după întoarcerea dictatorului din vizita oficială în China), Teze care au marcat practic adoptarea modelului maoist de către România. După ce demisionează, la Paris, în Le monde, din Comitetul Central, unde a exercitat funcţia onorifică de membru supleant, Breban, reîntorcându-se în ţară, cunoaşte o izolare atroce. Gestul de un curaj formidabil de a rupe contractul cu puterea, un act unic de disidenţă, este urmat de o perioadă dificilă, autorul ”Animalelor bolnave”fiind declarat indezirabil de autorităţile comuniste. Continuă în această perioadă să publice romane, unele dintre acestea fiind atacate dur, ca, de pildă, romanul ”Bunavestire”.

Activitatea literară continuă intens în Franţa: ”Bunavestire” (1977), ”În absenţa Stăpânilor” (1983), ambele romane publicate la prestigioasa Flammarion. După 1989 revine în ţară unde preia, la invitaţia lui Andrei Pleşu, revista Contemporanul, inaugurând o serie nouă a acestei vechi şi prestigioase foi de cultură, politică şi ştiinţă, înfiinţată la 1881. Din 1991 văd lumina tiparului o serie de titluri inedite, dintre care menţionăm: ”Pândă şi seducţie” (1991), ”Elegii parisiene” (1992), ”O utopie tangibilă. Convorbiri cu Nicolae Breban”, ”Confesiuni violente, trilogia epică Amfitrion ”(1994), tetralogia epică ”Ziua şi noaptea”. Deceniul ce a urmat este marcat de numeroase reeditări ale romanelor şi premiere ale pieselor de teatru scrise de marele scriitor. Între 2000 şi 2010, autorul a publicat numeroase lucrări noi şi reeditări, precum: o tetralogie de memorii, intitulată ”Sensul vieţii”, ediţia a IV-a a romanului ”Bunavestire”, ediţia a III-a a romanului ”Don Juan”, ediţia a III-a a volumului de eseuri ”Spiritul românesc în faţa unei dictaturi” şi multe altele. Din 1997, Nicolae Breban este membru corespondent al Academiei Române, devenind în 2009 membru titular. Este director al revistei Contemporanul din 1990 până în prezent. Participă la numeroase dezbateri, polemici, Saloane şi Târguri de Carte în calitate de invitat de onoare, la turnee naţionale, europene. Este una dintre cele mai vii, pregnante şi incomode prezenţe ale culturii române postbelice.

Carte apărută cu sprijinul Fundaţiei Alexandrion

Proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Partener: Fundaţia Alexandrion

Parteneri media: APTR, librariapentrutoti.ro, AgentiadeCarte.ro, Cultura, Fundația Dignitas, Radio România, Asociaţia Revistelor, Publicaţiilor şi Editurilor (ARPE), Fundaţia Culturală Ideea Europeană

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508