spot_img

”Poezia există doar prin ceea ce nu se poate exprima”

Alina Naiu a debutat, în 2014, cu volumul ”Intangibil 54”, apărut la editura Palimpsest. ”O lirică ce o recomandă pe Alina Naiu drept una dintre cele mai provocatoare prezenţe poetice de ultimă oră. Poeta are ce spune, are şi o dicţie proprie, iar debutul său este mai mult decât semnificativ. Nu ne rămâne decât să-i urăm bun venit”, a scris Octavian Soviany în prefața volumului de debut al poetei. Alina Naiu s-a născut în 1988, la Caracal, dar locuiește în București. A absolvit un master în Administrarea Afacerilor Comerciale la ASE și lucrează în domeniul logisticii. A debutat în revista “Luceafărul de dimineață” și a mai publicat poezie în “România Literară”, “Acolada”și “Mantaua lui Gogol” și eseuri în „Luceafărul de dimineațăși “Reflex”. Dan Mircea Cipariu a dialogat cu Alina Naiu, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro despre debutul în poezie, despre volumul ”Intangibil 54” și despre poezie în general.


Ce a însemnat pentru tine debutul în poezie, mai cu seamă astăzi, în vremuri care nu mai pariază pe literatură, cu o carte în care filonul auto-biografic se întrepătrunde cu cel metafizic? Mai are nevoie poezia de ajutorul Cetăţii?

Poezia, în esența ei, nu cred că are nevoie de nimeni și de nimic. Așadar, debutul meu nici nu m-a bucurat, nici nu m-a întristat. L-am simțit ca pe un lucru firesc. Trebuia să se întâmple. Mă bucur, în schimb, pentru faptul că primesc foarte multe mesaje de la oameni pe care îi cunosc mai mult sau mai puțin și care îmi spun că s-a schimbat, pentru câteva momente, ceva în ei, atunci când au citit volumul. Același lucru se întâmplă și când merg undeva și citesc.

Sunt curios să aflu istoria acestui debut pe care îl consider unul şi de forţă, şi de substanţă literară. Editorul tău, poetul şi omul de teatru Ion Cocora, a relatat că v-aţi cunoscut întâmplător, la un eveniment literar la Muzeul Literaturii. Care a fost timpul trăirii şi apoi cel al scrierii acestui volum de poezie?

Într-adevăr, l-am întâlnit pe domnul Cocora întâmplător. Era pentru prima dată când mergeam la o lansare de carte, dar și la Muzeul Literaturii Române. Acum, amuzant mi se pare faptul că a fost o zi atât de ploioasă și friguroasă, încât atunci când am ajuns la Piața Romană am stat și m-am gândit dacă să mai merg sau nu. Mi-am zis că trebuie să fac asta, nu avusesem niciodată contact cu lumea literară. La Muzeu am vorbit cu domnul Cocora, iar peste puțin timp i-am trimis poemele mele, dar și o parte din proză. Satisfacția spirituală a întâlnirii cu domnul Cocora s-a concretizat în lecturi pe care dumnealui mi le-a recomandat și oferit și care s-au pliat extraordinar în sistemul meu de evoluție lirică. De aceea spun că întâmplarea nu este neapărat o coincidență, ci o consecință a destinului. Timpul trăirii nu este decât o sumă a întâmplărilor afective de la momentul în care am cunoscut lumea până la ultimul vers din ultima poezie. Timpul scrierii este determinat de factori inefabili care duc, voit sau nu, la actul artistic.

De ce „Intangibil 54”? „Intangibil 54” e un vis, o stare de veghe, un virus sau o maladie sufletească?

Știți ce este un Bulgăre de Fericire? În ultima zi a lui 2014, una însorită, am ajuns într-un fel magnetic în atelierul pictorului Murivale. Cine nu a fost acolo nu poate înțelege în ce fel se exprimă misterul în culori. Am primit un Bulgăre (al fericirii) căruia a trebuit să îi dau un nume și un număr. De aici Intangibil 54.

Ce dimensiune capătă pentru tine actul scrierii? În ce circumstanţe locale şi temporale îţi favorizezi actul de creaţie?

Poezia există doar prin ceea ce nu se poate exprima, e greu de explicat de ce simt nevoia de a împărtăși, poate este o nevoie incontrolabilă de recunoaștere, o slăbiciune. Cât despre circumstanțele locale și temporale, poezia nu ține cont de moment, de instrumentul cu care e constrânsă în forma exprimării, vine sau nu în momente în care am nevoie de ea și mă acceptă sau mă refuză.

Cum te raportezi la poezia colegilor tăi de generaţie şi, în general, la formulele oarecum de şablon ale „generaţiei”, ale „autobiografismului”?

Din ce am învățat (să simt) poezia nu cunoaște termeni de comparație, ea este universul fiecărui individ, singura diferență o reprezintă modul în care ajunge (dacă ajunge) la cititor.

Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508