JOAQUÍN RODRIGO, interpretat la Sala Radio

mai 27th, 2015 | By | Category: Eveniment

Concertul Orchestrei de Cameră Radio care se va desfăşura miercuri, 3 iunie 2015, ora 19.00, la Sala Radio vă propune o lucrare deosebită, pe care rar veţi avea ocazia să o ascultaţi în România: Fantasía para un gentilhombre (Fantezia pentru un gentilom), concert pentru chitară şi orchestră creat de marele compozitor spaniol JOAQUÍN RODRIGO. Partitura este cea mai populară creaţie a sa – după celebrul Concierto de Aranjuez – şi a fost compusă la cererea chitaristului Andrés Segovia, de altfel cel la care se referă titlul lucrării. Chitaristul este cel care a interpretat partitura solistică la premiera absolută a compoziţiei lui Rodrigo, în 1958, la San Francisco, alături de San Francisco Symphony, dirijată atunci de Enrique Jordá. În concertul de la Sala Radio veţi aprecia versiunea pentru flaut şi orchestră – semnată de cunoscutul flautist James Galway – cu MARIAN IOAN OLARU (solist), membru al Orchestrei de Cameră Radio.

Evenimentul se derulează cu sprijinul INSTITUTULUI CERVANTES BUCUREŞTI şi sub bagheta lui CONSTANTIN ADRIAN GRIGORE, dirijor al Filarmonicii Oltenia – Craiova şi dirijor permanent al Cameratei Regale.

În repertoriul serii veţi asculta de asemenea şi Codex Brassoviensis (D. KRONER / D. DEDIU) şi Serenada în do major op. 48, ce poartă semnătura lui CEAIKOVSKI, partitură a cărei popularitate a fost sporită de alegerea sa ca fond muzical în baletul Serenada, creat de celebrul coregraf George Balanchine, în 1934. Valsul cuprins în cea de-a doua parte a Serenadei lui Ceaikovski a devenit o piesă cunoscută, interpretată adesea separat de întreaga lucrare.

Pe lângă studiile de licenţă şi de masterat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Constantin Adrian Grigore mai are în portofoliul său şi două stagii la Academia de Muzică “Karol Lipinski” Wroclaw, Polonia. De asemenea, a participat activ la cursurile de dirijat orchestră Wiener Meisterkurse organizate de Privat Konservatorium din Viena, sub îndrumarea maestrului Salvador Mas Conde (2008) şi la workshop-ul “The Roads of Romanticism”, organizat de Academia de Muzică “Fr. Chopin” – Varşovia, sub îndrumarea maeştrilor Petru Andriesei şi Marek Pijarowski (2006). În perioada 2002 – 2007 dirijorul Constantin Adrian Grigore  a participat la diferite concerte în sala “George Enescu” a UNMB, la pupitrul orchestrelor Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti “Concerto”,  “Universitaria” şi “Academica”. Din 2006 este invitat la pupitrul diferitelor ansambluri ca: Orchestra de cameră  R-20 Wroclaw – Polonia, orchestra Filarmonicii “Ion Dumitrescu” – Rm. Vâlcea, cea a Filarmonicii din Piteşti, a Filarmonicii ”Oltenia” din Craiova, a Liceului de Muzică “George Enescu” – Bucureşti şi orchestra ”Bucharest Symphonic Pops”, în deschiderea concertului susţinut în Piaţa Constituţiei din Bucureşti de Al Bano Carissi şi Montserrat Caballé.

Din 2009, flautistul Marian Ioan Olaru este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, după ce în perioada 1991 – 2009 a fost membru al Orchestrei Naţionale Radio. Apariţiile sale în calitate de solist-concertist sunt legate de Orchestra de Cameră Radio, de orchestrele Filarmonicilor „Oltenia” – Craiova, „Marea Neagră” – Constanţa, „Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea, „Dinu Lipatti” – Satu Mare, „Mihail Jora” – Bacău, „Moldova” – Iaşi. Marian Ioan Olaru a fost invitat de orchestra Filarmonicii din Braşov să participe ca solist-concertist la un turneu în Italia, când a interpretat cu succes Fantezia Carmen de Georges Bizet/Francis Borne. În aceeaşi ipostază a fost solicitat şi de orchestra Universităţii din Darmstadt pentru câteva concerte la Dramstadt, Wetzlar, Alassio şi Bordighera.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Număr de vizualizări :1078


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro