spot_img

Manifestul unui prost nostalgic

„Dacă eşti prost la Capşa, este imposibil să fii inteligent altundeva” spunea Tudor Arghezi despre istoricul local bucureştean. Şi nu e singurul restaurant din Capitală care a căpătat reputaţie prin vizitele repetate ale scriitorilor, ziariştilor şi artiştilor. Oamenii de cultură nu se întâlneau în astfel de locuri doar pentru o friptură ş-un şpriţ, ci pentru a încinge dezbateri, a schimba idei, a se informa despre ultimele creaţii literare şi artistice, despre producţia de carte, despre cercetare, despre mersul treburilor din ţară şi de aiurea, de bine sau de rău. Aşa au devenit celebre unele cârciumi şi cafenele, acolo unde starea de nebunie intelectuală, mai mult sau mai puţin incediară, se derula firesc, în toată plenitudinea ei. De această situaţie au profitat din plin, de-a lungul deceniilor, ospătarii şi patronii, mulţi dintre ei ajungând modele de inspiraţie (am putea spune repere) în construcţia caracterologică a numeroase personaje literare, bine cunoscute.

În prezent, multe din asemenea localuri au pierdut renumele de altădată sau au dispărut cu totul. Fie din cauza preţurilor, fie din alte cauze precum: puţini intelectuali, mulţi politicieni, la fel de multe persoane îmbogăţite peste noapte, şcoală fără fond dar cu manuale digitale, telefoane mobile în buzunarele de la haine, cămăşi şi pantaloni, cluburi de noapte cu sex şi fără sex, analfabetism şi semianalfabetism, tatuaje agresive pe gât, braţe şi burtă, înjurături de mamă şi de tată, de morţi şi de vii, şi tot aşa mai departe. Prin urmare, susţin unii cu înverşunare, vremurile s-au schimbat, trăim în epoca internetului şi a femeilor parţial îmbrăcate, devenite „celebre” pe micile ecrane pentru că le-au părăsit soţul, amantul, fratele amantului, turcul, arabul sau americanul. Altfel spus, în vederile aceloraşi susţinători, realitatea socială e una nouă, normală, entuziasmantă, iar nostalgicii ca noi ar trebui să dovedească mai multă indulgenţă, să înţeleagă mai bine prezentul, dacă nu, să dispară prin pieţe şi parcuri.

De această schimbare a timpurilor au profitat şi profită, bineînţeles, tot patronii de baruri şi cafenele. În goana după clientelă şi pentru o reputaţie mai bună în peisajul comercial al oraşului s-au gândit, după modelul de altădată, să refacă într-un fel boema pierdută şi să-şi boteze localurile cu nume de scriitori.

Nu demult am primit în ospeţie un bun prieten din Italia, scriitor şi profesor de filosofie. Într-una din seri l-am invitat să bem un pahar de vin la un bar din centrul oraşului. Era o zi călduroasă de vară şi, după oboseala acumulată de atâta umblat prin urbe, am simţit nevoia sa ne odihnim puţin la o masă şi să ne răcorim cu o băutură uşoară. Pe o străduţă veche din centru, într-un gang, ne-a atras atenţia o firmă pe care scria: „Bar la Kafka”. Am intrat în localul aproape gol, ne-am aşezat la masă şi, după ce am făcut comanda, amandoi am observat că amenajarea interioară a sălii nu sugera cu nimic ceva legat de personalitatea marelui scriitor – măcar câteva cărţi pe un raft, o maşină veche de scris, un condei şi o călimară, fotografii de epocă, nimic din toate astea. Curiozitatea ne-a împins să aflăm misterul şi, întâmplător, am vorbit chiar cu patronul. Întrebarea noastră a fost directă: „De ce aţi botezat barul cu numele lui Kafka?”. Răspunsul: „O ospătăriţă de la mine a avut ideea să punem numele unui scriitor. Atunci am accesat pe internet site-urile încadrate la Scriitori celebri. « Kafka » ni s-a părut cel mai potrivit, deoarece este un nume scurt şi cu impact. N-a fost deloc uşor. « Shakespeare » era deja luat, iar « Dostoevski » era prea lung”. Noi şi amicul italian am părăsit repede localul.

Alexandru Calmâcu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508