Sectorul cultural, al treilea angajator la nivel european

dec. 4th, 2014 | By | Category: Postcard

Peste 7 milioane de persoane lucrează în domeniul industriilor culturale și creative, producând 4,2% din produsul brut al UE, adică 535,9 miliarde de euro. Industriile culturale și creative (ICC) au atins în UE o valoare de 535,9 miliarde euro (23.713 miliarde de lei), adică 4,2% din PIB la nivelul Uniunii Europene, arată un studiu al companiei de consultanță Ernst&Young.

Aceste industrii sunt locul de muncă a peste 7 milioane de persoane, ceea ce face din acest pilon cel de-al treilea angajator la nivel european, mai mult decât dublul domeniului auto, aproape o cincime dintre angajați fiind cu vârste sub 30 de ani. Mai mult, industriile culturale au avut o creștere de 0,7% a numărului de angajați în perioada crizei (2008-2012), contribuind semnificativ la ieșirea din criză a economiilor europene.

Industria cărții, a cincea ca pondere în cele 11 sectoare ale industriilor culturale și creative, a atins în 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 36,3 miliarde de euro, cu un număr total de 646.000 de angajați. Astfel, piața de carte se află pe locul cinci în topul industriilor creative și culturale, înainte de industria cinematografică și artele spectacolului. Șapte din primele cele mai importante zece edituri la nivel mondial sunt din Europa, arată studiul, care accentuează importanța pe care are actualul sistem al drepturilor de autor (organizat pe specifice naționale) o are în dezvoltarea și sustenabilitatea întregului pilon la industriilor culturale și creative.

TVA împiedică dezvoltarea pieței de carte din România!

Lectura rămâne una dintre cele mai populare activități culturale în rândul cetățenilor UE, plasându-se pe locul al doilea, după programele culturale de la TV și radio, conform datelor studiului, obținute în colaborare cu Federația Europeană a Editorilor (FEP). Situația este mai puțin optimistă în România, spun editorii români, arătând că pe lângă neglijarea constantă a educației și lipsa unor strategii coerente de promovare a culturii, statul operează cu cote de impozitare mult prea mari în raport cu dimensiunile pieței de carte.

„Industriile culturale și creative și industria cărții în special ar contribui probabil mult mai consistent la PIB dacă nivelul de impozitare ar fi mai relaxat. Marea Britanie are 0% TVA la cartea tiparită și industria editorială de acolo este de circa 3 miliarde de lire sterline anual, deci orice procent de TVA ar însemna un venit bugetar considerabil. Este dureros că România frânează piața de carte tiparită cu TVA de 9% și blochează evoluția pieței de carte electronică impunând o cota de TVA de 24%, asta în condițiile în care toată piața noastră de carte abia atinge 100 de milioane de euro”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România și co-președinte al Federației Editorilor din România.

Federația Editorilor Europeni este o asociație independentă, non-comercială, sub umbrela căreia se află asociațiile de editori din România. FEP reprezintă 28 de asociații naționale ale editorilor din cadrul Uniunii Europene și zona economică europeană, din care face parte și Federația Editorilor din România. FER aduce împreună cele mai mari asociații patronale din industria editorială din România – Asociația Editorilor din România și Uniunea Editorilor din România – ce reprezintă peste 80% din piața de carte din țara noastră.

Raportul detaliat îl puteți găsi aici:

www.ey.com/GL/en/Newsroom/News-releases/News-creative-and-cultural-industries-play-key-role-in-european-recovery

Număr de vizualizări :1043


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro