Mogoșoaia ClasicFest, ediția a III-a, sub semnul noutăților sonore

mai 25th, 2014 | By | Category: Postcard

Ediția a III-a a Mogoșoaia ClasicFest, singurul festival de muzică clasică desfășurat integral într-un spațiu istoric, s-a încheiat duminică, 25 mai 2014, după cinci week-end-uri pline de noutăți. La evenimentul oferit de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia “Pro Valores” și Radio România Cultural, publicul a putut asista la zece recitaluri. Potrivit organizatorilor, în ciuda faptului că lucrările abordate au fost create cel mai târziu în prima jumătate a secolului XX, întregul festival s-a desfășurat sub amprenta ineditului sonor, multe noutăți repertoriale putând fi ascultate pentru prima dată pe o scenă din România. Ultimile recitaluri, desfășurate sâmbătă, 24, și duminică, 25 mai, în Sala Scoarțelor din Palatul Mogoșoaia, i-au adus în fața publicului pe soprana Sorina Munteanu și pianista Viorela Ciucur (sâmbătă) și pe pianista Ilinca Dumitrescu și fagotistul Vasile Macovei (duminică). Mă bucur că am reușit să atragem la Palatul Mogoșoaia artiști de mare valoare, care au oferit publicului seri memorabile. Sunt sigur că multi nu vor uita prea curând cât de frumos a sunat muzica veche în aceste spații istorice. Aceste zece recitaluri pe care le-am organizat consider că sunt o oază de adevăr sonor, de bun gust, o modalitate de a promova valori adevărate. Ne gândim deja la ediția a IV a a de anul viitor, dar mai cu seamă la cum va arăta turneul “Muzica în Palatele României”, care va avea loc între 9 și 16 august anul acesta”, a declarant Sebastian Crăciun, inițiatorul evenimentului. AgențiadeCarte a fost partener media.

Sorina Munteanu, cea mai valoroasă soprană dramatică a țării în acest moment și excepționala pianistă Viorela Ciucur, au oferit în prima seară un regal cameral Richard Strauss. Cele două și-au demonstrat măiestria în două cicluri de lieduri extrem de dificile: Schlichte Weisen op. 21 și Vier letzte Lieder. Au dovedit forță expresivă, o foarte bună relaționare și o perfectă înțelegere și construcție a discursului sonor. Programul a fost întregist de o serie de miniaturi pianistice compuse de Strauss la vârsta de 18 ani și gândite ca imagini sonore ale unor stări de spirit.

O zi mai târziu Ilinca Dumitrescu, o vedetă a pianisticii românești și invitatul ei, fagotistul Vasile Macovei și-au construit recitalul în jurul personalității lui Galileo Galilei, de la a cărui naștere în 2014 se împlinesc 450 de ani. Prin opusuri de: Girolamo Frescobaldi, Giovanni Gabrieli, Ercole Pasquini, Johann Jakob Froberger, Jan Pieterszoon Sweelinck, John Bull sau William Byrd, artiștii amintiți au contextualizat existenta marelui om de știință italian într-un spatiu muzical european.  A fost un recital în care dominant a fost rafinamentul sonor.

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic

Partener: Marconi Relax

Parteneri media: Radio Romania Muzical, Observator cultural, Port.ro, AgentiadeCarte.ro, Artindex, Looms, Onlinegallery.ro, Diseara.ro, Modernism, Calendar evenimente, SensoTV, Art Act magazine.

Număr de vizualizări :1024Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro