Vechilul

oct. 20th, 2013 | By | Category: La Țintă!

Are orice înălţime, orice greutate, e analfabet cu doctorat, e premiat sau decorat cu distincţiile ori onorurile pe care chiar el le-a pus la cale, le-a aprobat sau le-a arvunit, e personaj de istorie (chiar şi literară!) doar pentru că a îndeplinit funcţia de martor, cumnat sau avocat al diavolului. El nu reprezintă o profesie, ci o stare de a fi! El îşi aplaudă stăpânul (vedetă de trib cultural) care a scris cu ţâfnă şi emfază academică: “măi, duducă!, măi, junelule!”. El găseşte noi semne de virilitate politică pentru stăpânul pe care îl serveşte. El se confesează potentaţilor zilei şi celor cu influenţă că e mereu “cu naşul în suflet”. El minte şi dezbină cu uşurinţa cu care afirmă că talentul este un vin ce devine pe zi ce trece o apă chioară. E orice şi ştie că, fără stăpân şi fără “coledzi”, e nimeni! Iubeşte numai adevărul său inexpugnabil şi se laudă că n-are suflet şi morală pentru că sufletul şi morala sunt pentru poeţi şi pentru proşti!

Obsesia lui e stăpânul! Fără stăpân nu mai are vilă construită într-un singur mandat, nu mai are amante, nu mai are subordonate pe care să le hărţuiască sexual! Fără stăpân nu mai pupă excursii în ţări exotice, cununi de lauri, şefii cumularde în comitete, consilii de administraţie, redacţii şi comiţii!

Pentru asta merită să semneze textele greţoase ale stăpânului, pentru asta merită să semneze mandate de percheziţie şi de arestare, pentru asta merită să schimbe statute, ordine de ministru, hotărâri guvernamentale şi legi!

Ştie că totul e trecător în lume doar după ce a primit indemnizaţia ori pensia de merit!

Ştie că totul e pe “surse”, chiar şi căderea unui rival e “pe surse”. Viaţa lui e “pe surse” şi de aceea el ştie mai bine ca orice agent secret ce e cu “jocul secund” şi cu servitul “pe surse”!

Ştie că nu ştie totul, dar acest fapt îi dă o şi mai mare strălucire pentru a-şi susţine public ignoranţa! “Totul” este o firmă acoperită de oameni acoperiţi!

Pentru el, România (chiar şi cea culturală!) este întotdeauna o oportunitate, nu un ideal!

Dispariţia unui stăpân aduce pe bandă rulantă un nou vechil! O moarte cu profit şi comisoane!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1771


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro