Aniversarea Cenaclului Nigrim din Buzău

oct. 20th, 2013 | By | Category: Eveniment

La paisprezece ani de la înființare, Cenaclul de umor Nigrim din Buzău a organizat o interesantă manifestare, unde s-a lansat antologia cenaclului (cuprinzând nu numai epigrame, dar și  alte genuri, precum și proză). La Casa de Cultură „Ion Caraion” s-a desfășurat, sâmbătă, 19 octombrie 2013,  această întâlnire, având ca invitați pe George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, o organizație care dublează, într-un fel,  domeniul poezie al Uniunii Scriitorilor din România, și pe Elis Râpeanu, doctor în filologie cu o  teză dedicată epigramei, susținută sub îndrumarea   unui maestru al genului, Șt. Cazimir.

Invitații au prezentat elogios cartea președintelui cenaclului Nigrim, Mihai Sălcuțan, G.Corbu susținând un frumos și documentat discurs cu  savuroase referiri la cultură, începând din antichitate, iar E.Râpeanu subliniind, cu aplomb,  valențele umoristice ale selecției. În afara autorului culegerii, care include zece membri activi și peste douăzeci de tineri amatori întru umor, au mai luat cuvântul maestrul epigramei  Gh. Culicovschi și numeroși membri și simpatizanți ai acestui cenaclu, precum Ion Mitică, Ion Popescu, Aureliu Perdeleanu, originar din R.Moldova ș.a.Deși considerată de unii oameni de cultură și cititori ca un gen minor, epigrama s-a bucurat de atenția unor mari scriitori români, începând cu Eminescu și Caragiale, fiind în prezent cultivată atât în cercuri și cenacluri, cât și individual. În ceea ce-i privește pe buzoieni, aici sunt mulți talentați umoriști, ceea ce a dus la organizarea sistematică a unui concurs de prestigiu, intitulat „Cât e Buzăul de mare”. Să nu uităm că din această zonă sunt originari scriitorii Urmuz, Vasile Voiculescu, Ion Caraion, Florentin Popescu, Dumitru Ion Dincă, Pasionaria Stoicescu, Gheorghe Ene, Lucian Mănăilescu, Paul Androne ș.a.

Corneliu Vasile

Număr de vizualizări :1441


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro