„Drumul l-am ales singur în viaţă”

iul. 7th, 2013 | By | Category: Studioul de carte

Tânărul regizor Răzvan Tache a făcut parte anul acesta din juriul renumitului festival de film de scurt metraj de la Valencia, Cinema Jove. Anul trecut, la acelaşi festival, a obţinut Premiul pentru cel mai bun scurt metraj, cu pelicula “Week-end la mare”. Răzvan Tache s-a născut în 1986 şi a absolvit Facultatea MEDIA, la secţia regie-film, clasa profesorului Andrei Blaier. Valentin Leahu – redactor-şef al „Cenaclului de la Păltiniş” – a dialogat cu Răzvan Tache.

Te-ai întors, de curând, de la un festival de film care a avut loc la Valencia. Spune-ne câteva cuvinte despre acest eveniment cinematografic.

Festivalul de la Valencia este un festival internaţional şi se numeşte Cinema Jove. Este un eveniment foarte puternic, cu 55 de filme de scurtmetraj în competiţie. Există aici şi o secţiune de lungmetraj foarte apreciată de critici. Şi-au făcut debutul la acest festival mulţi regizori mari, chiar au avut o prezentare anul ăsta în acest sens, evidenţiind regizorii care au facut pasul de la Valencia la Cannes.

În ce calitate ai fost invitat?

Am fost în juriu la scurtmetraj. Am primit invitaţia deoarece anul trecut am luat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj cu filmul “Weekend la mare”

La ce festivaluri ai mai participat?

Am participat cu diferite filme la Tiff (Transilvania), Fiff (Namur Belgia), Nevada City Film Festival, Next International Film Festival, Timishort Film Festival, Anonimul, la unele în afara competiţiei filmul depăşind minutajul.

Ce premii s-au dat la Valencia?

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj este în valoare de 10.000 de euro, apoi premiul special al juriului de 6.000 de euro. Mai este premiat şi cel mai bun film al unui regizor din Valencia, remunerat cu 3.000 de euro.

Ce părere ai despre festival?

Este un festivalul foarte bun. Cu o competiţie puternică. Aici vin regizori importanţi, invitaţi să primească diferite distincţii pentru cariera lor, unul dintre ei fiind Tomas Alfredson, nominalizat la Oscar pentru filmul „Tinker taylor soldier spy”.

Vei participa, în perioada  10-14 iulie 2013, la Festivalul Naţional al Filmului Artistic de Scurt Metraj de la Sibiu?

Voi participa cu filmul „Weekend la mare”.

Cine te-a influenţat în alegerea acestui drum în viaţă în lumea filmului? Cine te sprijină în carieră?

Drumul l-am ales singur în viaţă. M-au impulsionat filmele bune pe care le-am văzut în copilărie. Mă sprijină toată familia, începând cu tatăl meu, atât moral cât şi financiar, când este nevoie.

Ce proiecte mai ai în anul acesta?

Am în proiect un lungmetraj şi lucrez la încă două scurtmetraje, dar nu cred că este momentul să dezvălui subiectele şi cu cine voi lucra la ele.

Ce-ţi doreşti în viitor şi nu ai realizat până acum?

Îmi doresc ca oricine vede un film de-al meu să ştie cine l-a regizat, fără să citească la final, să-mi fac propriul stil care să fie cunoscut. Să-mi construiesc propriul brand.

Număr de vizualizări :1305


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro