„Ion Ghiţulescu, omul de la microfonul radio” de Corneliu Filip

iun. 28th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

La Editura RAO a apărut volumul „Ion Ghiţulescu, omul de la microfonul radio” de Corneliu Filip.

“Ion Ghiţulescu este considerat unul dintre marii comentatori sportivi ai Romaniei de dinainte şi de dupa revoluţie. Cartea este scrisă de un coleg într-ale radioului, Corneliu Filip,  sub forma de interviu, în care Ion Ghiţulescu rememorează greutăţile sale din tinereţe când, din cauza originii, fusese respins de la facultate,  începuturile sale ca profesionist al radioului, momentele mai triste sau mai amuzante din meseria sa, călătoriile în care însoţea sportivii la olimpiade sau campionate de fotbal şi dificultăţile care apar în realizarea în fiecare dimineaţă a unei emisiuni complexe pentru publicul larg.

Pe un ton realist, fostul om de radio priveşte în urmă şi reuşeşte să ne creeze,  cu ajutorul întrebărilor atent direcţionate de autorul Corneliu Filip, o imagine complexă şi interesantă a epocii comuniste dar şi a anilor de după revoluţie văzută prin prisma unui realizator radio. Este o carte-document, dar şi o carte-portret a unei personalităţi a radioului apreciate de o ţară întreagă.” (editorii)

“Pentru cei mai mulţi dintre noi, adică mai multe generaţii de ascultători, pe parcursul a peste jumătate de veac, numele lui Ion Ghiţulescu a fost şi rămâne «vocea de la microfon». De la microfonul Radioului Bucureşti, cu care eram obişnuiţi trezindu-ne în fiecare dimineaţă (…) Pentru microbişti, vocea lui Ion Ghiţulescu cred că răsună şi acum în amintirile lor dragi. Rememorează acele momente de entuziasm, cu adrenalină, de exclamaţii şi gesturi spontane, adesea zgomotoase, ca răspuns la veştile aduse de pe stadioane, săli de sport, piste de atletism unde participau sportivii noştri. Prin vocea sa, trăiam deopotrivă amarul ratărilor, dar în special beatitudinea reuşitelor, a victoriei.

Cartea ni-l prezintă în întreaga sa amplitudine pe Ion Ghiţulescu, omul care a consacrat viaţa, a dedicat vocaţia şi a stat falnic la microfonul radio… Pe măsură ce trece timpul, statura sa devine şi mai impozantă!  Să ne bucurăm de ceea ce vedem cu ochii avizi de inedit în cartea Ion Ghiţulescu – omul de la microfonul radio.” – Mircea Lucescu

Om de radio, publicist, doctor în istorie şi scriitor, Corneliu Filip s-a născut la 19 martie 1948 în Botoşani. Este membru al Uniunii Scriitorilor şi a fost timp de mulţi ani una dintre vocile familiare de la Radio România Actualităţi. A debutat editorial în anul 1982 cu volumul de reportaje Secvenţe botoşănene. După 1990, Corneliu Filip publică note de călătorie sub titlurile Bun găsit, Japonie! sau Pelerinaje 2000, întâlniri în Israel alături de romanul Omul de la Soare-Răsare, cartea de povestiri Singuri în tranziţie şi cea de reportaje Pasiuni şi afaceri.

Număr de vizualizări :1222


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro