„De ce fierbe copilul în mămăligă”, în regia Krisztinei Deak, la Noul Cinematograf al Regizorului Român

ian. 24th, 2013 | By | Category: Postcard

Vineri, 25 ianuarie 2013, ora 18.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti, va avea loc lansarea filmului „De ce fierbe copilul în mămăligă”, cel mai recent proiect semnat de cunoscuta cineastă Krisztina Deak. Filmul va mai fi proiectat în aceeaşi zi, de la ora 21.00, precum şi în data de 26 ianuarie, începând cu orele 14.30 şi 20.00. „De ce fierbe copilul în mămăligă” este ecranizarea romanului omonim semnat de Aglaja Veteranyi, apărut în două ediţii (2002, 2003) în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere de Nora Iuga, postfaţă de Rodica Binder.

„De ce fierbe copilul în mămăligă” este distribuit în România de Transilvania Film şi a fost lansat în cinematografele din ţară în data de 7 decembrie 2012.

Fructificând experienţa personală a autoarei, romanul “De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi explorează, din perspectiva naivităţii infantile, tumultuoasa lume a circului, orbitoare în aparenţă, dar pândită permanent de tragism şi de spectrul morţii. Din carte nu lipsesc observaţiile de mare acuitate cu privire la realităţile sociale şi politice din România ultimelor decenii înainte de prăbuşirea Cortinei de Fier.

Aglaja Veteranyi, născută în 1962 la Bucureşti, a cutreierat cu o trupă de circ aproape toate continentele şi s-a stabilit în cele din urmă în Elveţia. Îndrumată de mama ei, care visa să facă din ea un star, a apărut pe scena mai multor varieteuri. A publicat numeroase poezii în reviste literare şi în antologii din mai multe ţări. În 1999 îi apar volumele Raftul cu ultimele suflări şi De ce fierbe copilul în mămăligă (ambele publicate la Polirom), traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională, pus în scenă la Teatrul Neumarkt din Zurich, în regia lui Katka Schroth, şi distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului (Zurich, 1999), Premiul pentru literatură (Berlin, 2000) şi Premiul Chamisso (Munchen, 2000). În plină afirmare creatoare, Aglaja Veteranyi s-a sinucis într-un spital din Zurich, în urma unei depresii, la începutul anului 2002.

Krisztina Deák este una dintre cele mai cunoscute figuri din cinematografia maghiară, având un palmares impresionant ce numără filme precum Mist (1993, regizor), Jadviga’s Pillow (2000, regizor, scenarist) sau Who the Hell’s Bonnie and Clyde? (2005, regizor, co-scenarist).

„Este o poveste firavă, sensibilă, despre oameni meniţi să-i bucure pe alţii, călcând deseori peste problemele proprii. În aparenţă e o lume a lucrurilor câştigate uşor, în realitate însă, fiecare zâmbet are în spate poveşti cel puţin cutremurătoare. Dar aşa e viaţa, nu iartă pe nimeni în tumultul ei.” Krisztina Deak

Număr de vizualizări :1175


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro