“Istoria jurnalismului din România în date”, coordonator Marian Petcu

nov. 25th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 26 noiembrie 2012, de la ora 16.00, la Palatul Şuţu din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) va avea loc lansarea primei enciclopedii istorice a jurnalismului din România – “Istoria jurnalismului din România în date”, volum coordonat de Marian Petcu, Editura Polirom. Vor prezenta, alături de coordonatorul volumului: dr. Ionel Ioniţă, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, prof. dr. Mihai Coman, Universitatea din Bucureşti, Ioan Matei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prof. dr. Ilie Rad, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România este un proiect de anvergură la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialişti – profesori, cercetători, bibliotecari, arhivişti, jurnalişti –, alături de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la universităţi publice din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu. În articolele enciclopediei se regăsesc 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni, agenţii de presă, precum şi 33.500 de jurnalişti şi publicişti. Sunt acoperiţi 280 de ani de presă în România – din 1731 până în 2011 – şi sunt oferite pentru prima oară informaţii relevante nu numai despre producţia jurnalistică de limbă română, ci şi despre cea a comunităţilor maghiară, germană, evreiască, bulgară, sârbă, rusă etc. Un volum util pentru toţi cei interesaţi de istoria jurnalismului şi a culturii române, ce face posibile cercetări ale presei pe perioade determinate, marcări ale unor aniversări şi comemorări, comparaţii între ani şi etape din evoluţia presei sau analize ale transformărilor legislaţiei presei.

Marian Petcu, licenţiat în jurnalism, doctor în sociologie, este conferenţiar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. A fondat şi condus revistele ştiinţifice Jurnalism & Comunicare, Revista Română de Istorie a Presei, Studii şi Cercetări de Istorie a Presei. Lucrări de specialitate: 10 teme de istorie a jurnalis­mului (2012); Jurnalist în România – istoria unei profesii (2005), Cenzura în spaţiul cultural românesc (coord., 2005), O istorie ilustrată a publicităţii româneşti (2002), Sociologia mass‑media (2002), Tipologia presei româneşti (2000). La Editura Polirom a mai publicat Puterea şi cultura. O istorie a cenzurii (1999) şi Istoria jurnalismului şi a publicităţii în România (2007).

Număr de vizualizări :1233


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro