Criticul de teatru George Banu, invitat la Festivalul INTERFERENŢE

nov. 25th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 27 noiembrie – 9 decembrie 2012, la Cluj se va desfăşura a treia ediție a Festivalului International de Teatru INTERFERENŢE 2012. Unul dintre invitații de marcă ai Festivalului este reputatul critic de teatru George Banu, care are o valoroasă contribuție în ediția de acest an. Foarte aproape de tot ceea ce a însemnat cristalizarea conceptului de dialog dintre cele două forme de artă, domnia sa este cel care a sugerat titlul „Dialog între voci“. Pornind de la permanenta întrepătrundere dintre muzică și teatru, programul Festivalului INTERFERENŢE 2012 cuprinde numeroase evenimente care ilustrează cele două domenii artistice. Unul dintre momentele excepționale ale Festivalului va fi, joi, 6 decembrie, ora 12.00, lansarea cărții “De la vorbire la cântec” de George Banu, apărută la Editura Koinónia, în limbile română și maghiară.

De asemenea, marți, 27 noiembrie, ora 17.00, George Banu va vernisa expoziția „Ritmuri: Spaţiu – Text – Sunet”, o instalație acustică realizată de compozitorul Vasile Șirli, iar vineri, 30 noiembrie, va lansa albumul „Cehov, Shakespeare, Bergman văzuți de Andrei Șerban”, cu fotografii de Mihaela Marin.

Un rol important în cadrul INTERFERENŢE 2012 îl au și discuțiile cu creatorii din cadrul Festivalului, acestea fiind moderate de George Banu.

„Într-o dimineaţă, la o selecţie pentru Teatrul Naţional, organizată de Andrei Şerban, am resimţit emoţia trecerii de la cuvinte la cântece. Emoţia ivită din tranziţia subtilă de la comunicarea lingvistică la implicarea muzicală. Apoi, în cadrul Academiei Experimentale a Teatrelor din Paris, am invitat, împreună cu Michèle Kokosowski, istorici şi artişti pentru a evoca tradiţii vechi – de la greci la elisabetani – şi practici recente care se consacră acestei mobilităţi poetice plasată sub semnul unei fraze devenită celebră a lui Heiner Müller: „Ceea ce nu mai putem spune, trebuie să cântăm”. Regizori sau actori reputaţi se reunesc aici pentru a mărturisi împreună plăcerea produsă de voiajul neîntrerupt între vorbe şi cântece. Din această iubire se naşte logodna lor scenică. Cartea îi confirmă perenitatea.” – George Banu

Număr de vizualizări :1391


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro