“Mintea ca întâmplare” de Linden J. David

oct. 30th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia “Mathesis”, a apărut volumul “Mintea ca întâmplare” de Linden J. David, traducere de Brânduşa Popa.

“Într-o carte deopotrivă extrem de erudită și de accesibilă, neurosavantul David Linden contrazice asumpţia larg răspândită potrivit căreia creierul este exemplul suprem de design desăvârșit – oferindu-ne în schimb o explicație convingătoare a modului în care evoluția aleatorie a creierului a rezultat în formarea ființelor umane. Reprezentând un ghid către lumea de multe ori ilogică a funcției neuronale, Mintea ca întâmplare ne arată cum creierul nu reprezintă o mașinărie de rezolvat probleme multifuncțională și optimizată, ci mai degrabă o aglomerare ciudată de soluții ad hoc care au fost îngrămădite una peste alta în milioane de ani de evoluție. În plus, Linden ne spune modul în care constrângerile designului evoluat al creierului au condus în cele din urma la aproape fiecare particularitate specific umană: copilăria noastră lungă, capacitatea de a avea o memorie extinsă, căutarea iubirii și a relațiilor de lungă durata, nevoia de a crea narațiuni convingătoare și, până la urmă, impulsul cultural universal de a crea explicații atât religioase cât și științifice. Prin intermediul unor incursiuni în biologia evoluționistă, aceasta analiză a funcției mentale răspunde la unele dintre cele mai întâlnite întrebări ale noastre despre cum am ajuns să fim ceea ce suntem.”, au scris editorii.

„Un amestec inteligent de ştiinţă solidă și studii de caz fascinante… Cel mai puternic punct al cărţii îl constituie talentul lui Linden de a demistifică biologia și neuroştiinţă”. – Publishers Weekly


David J. Linden
este profesor în Departamentul de Neuroştiinţă din cadrul Johns Hopkins University School of Medicine și este redactor șef al Journal of Neurophysiology. Este recunoscut pentru interesul său în popularizarea neuroştiinţelor, căutând să găsească limbajul cel mai simplu și inteligibil în transmiterea informațiilor. Mintea ca întâmplare a fost distinsă cu medalia de argint la categoria Ştiinţă de către Independent Publisher Association.

Număr de vizualizări :1713


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro