“Lumea văzută de Ion B.”, în regia lui Alexandru Nanau, la Viena

oct. 30th, 2012 | By | Category: Eveniment

ICR Viena propune în cadrul seriei de filme documentare KopfKino, pe 31 octombrie 2012, de la ora 18:00, un film de EMMY: „Lumea văzută de Ion B.”, urmat de o discuţie cu Catherine Hug, curatoare Kunsthalle Wien. Filmul urmăreşte în viaţa reală visul oricărui om al străzii: să devină cândva celebru şi să scape definitiv de sărăcie, mizerie şi umilinţă. Ion Bârladeanu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, deşi în mai 2008 era încă un anonim om al străzilor din Bucureşti. Filmul este câştigător al Emmy Awards 2010 pentru cel mai bun film documentar cultural.

“Povestea pare desprinsă dintr-un film hollywoodian: Ion Bârladeanu este un om al străzii de 62 de ani. Doarme pe o saltea murdară la capătul unei ghene a unui bloc de pe Calea Moşilor, din bunăvointa proprietarilor cărora, în schimb, le sortează gunoiul. În tinereţe, Ion visa să devină regizor de film. În anii ’70 a început să creeze colaje pe care le numeşte „filmele mele”, dar acesta este un secret pe care nu îl împărtăşeste decât cu oamenii pe care îi consideră destul de inteligenţi să îi înţeleagă şi să îi aprecieze lucrările. Pe Ion nu îl interesează să se îmbogăţească din arta pe care o face, ci îşi doreşte doar o bicicletă simplă. Dan Popescu este un tânăr galerist care a auzit din întâmplare despre Ion Bârladeanu şi s-a hotărât să-l viziteze. Tânarul a fost copleşit de cele peste 800 de colaje făcute de artistul din ghenă între anii ’70 – ’90, colaje care se încadrează în suprarealism şi popart, venind dintr-o vreme în care manifestările artistice de acest fel erau interzise şi complet inaccesibile românilor.

La 62 de ani, Bârlădeanu a expus la Bucureşti pentru prima oară 20 de lucrări pe teme politice. Între timp, a expus la Basel şi la Londra în 2009 şi la Paris în 2010. Unde a avut parte de o vizită nebănuită .

În piesele lui Shakespeare, nebunii au întotdeauna rolul important de a sublinia adevărul în dramă. Ion Bârlădeanu mi-a părut a fi critical excentric, cu calităţile nebunului shakespearean. Ion nu a avut niciodată o existenţă onorabilă şi a reusit să îşi trăiască viaţa atât în afara societăţi,i cât şi în interiorul ei. El şi-a creat arta într-un mediu izolat, în care nu au răzbătut influenţele criticilor, trendurilor sau ale pieţei şi nici orice alte aşteptări şi comparaţii exterioare. Ion este pentru mine un fenomen rar în piaţa artei oficiale unde artiştii sunt curtaţi şi corupţi de la foarte începutul manifestării lor artistice, începând chiar în timpul educaţiei lor instituţionale”. (Alexandru Nanau)

ICR Viena propune de-a lungul anului 2012 o serie de 6 proiecţii de filme documentare relevante din ultimii ani. Prezenţa culturii române şi a artiştilor români în spaţiul austriac se bucură deja de o bună primire atât din partea actorilor culturali, cât şi din cea a publicului. În acelaşi timp există un deficit clar de informaţie privind spaţiul românesc şi temele care îl privesc: estetic suntem buni vecini, dar distanţa mentală este cu mult mai mare decât cea geografică. Iată motivul principal pe care se construieşte ideea proiecţiilor, care vor fi însoţite de discuţii între publicul prezent şi experţi invitaţi.

Seria a fost realizată cu sprijinul Societăţii Austro-Române şi al HBO. Până acum, seria a inclus documentarele Where Europe Ends (RO 2007), Wild Carpathia (UK 2011) şi Crulic (RO/PL 2011).

Mai multe informaţii la pagina web: http://www.lumeavazutadeionb.ro/

Număr de vizualizări :1763


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro