S-au decernat premiile primului concurs naţional de design de carte

oct. 30th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 29 octombrie 2012, la UNA Galeria din Bucureşti, s-a desfăşurat ceremonia de premiere a câştigătorilor primului concurs naţional de design de carte. Premiul I i-a revenit Alexandrei Cor, pentru volumul Kitch (Atelierul de Grafică), Premiul al II-lea – lui George Anghelescu, pentru volumul De-a avangarda, iar Premiul al III-lea îl împart Reszegh Botond, pentru volumele Családfa de Piero Bianconi, Holtak szigete de Gerhard Meier şi A kék szifon de Urs Widmer (Bookart Kiadó) cu cei de la Griffon & Swans, pentru volumele Prieten drag, tovarăş al răposatului de Andrei Kurkov şi Fiesta în bârlog de Juan Pablo Villalobos (ambele, apărute la Curtea Veche Publishing House). Premiul de încurajare pentru un tânăr grafician i-a revenit Andreei Mihaiu, pentru Evangheliar.

„Premiile au fost acordate unor cărţi echilibrate în ce priveşte designul, în raport cu conţinutul şi modul de procesare a informaţiei. Selecţia juriului punctează o dată în plus cartea ca obiect, scopul designului de a fi fidel conţinutului, de a-l face cât mai lizibil.

Premiul de încurajare pentru un tânăr grafician a punctat sensibilitatea şi originalitatea ilustraţiei, o bună abordare a tipografiei (în sens de «typography»), într-o ediţie bibliofilă a Cărtii Cărţilor”, a declarat Adina Paşca, iniţiatoarea acestui proiect (Asociaţia pentru Performaţă şi Cultură).

În cadrul evenimentului de aseară, a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Cele mai frumoase cărţi din România”, al cărei curator a fost Matei Câlţia. Cele 32 de titluri finaliste ale concursului expuse la UNA Galeria pot fi răsfoite până pe 2 noiembrie 2012.

Lista cărţilor nominalizate, aici: http://celemaifrumoasecarti.ro/castigatori/.

Odată cu anunţarea câştigătorilor concursului de design de carte şi expoziţia de la Bucureşti se încheie, practic, prima ediţie a proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România” (master-claasul susţinut de Uta Schneider, plus expoziţia din cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt de anul acesta sunt celelalte două evenimente importante ale proiectului).

Proiectul  „Cele mai frumoase cărţi din România” este realizat cu sprijinul Administratia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Număr de vizualizări :1514


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro