Eveniment multidisciplinar cu Marin Mălaicu-Hondrari, Andra Rotaru, Răzvan Ţupa şi Andreea Cornelia Stancu, la Centrul Cultural

sept. 6th, 2012 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 8 septembrie 2012, ora 19.30, la Centrul Cultural (strada Dianei nr. 4 – zona Rosetti, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Yov’n’Yona Inc.”, al artistului vizual Andreea Cornelia Stancu. În cadrul evenimentului, va avea loc un moment poetic,  avându-i invitaţi pe scriitorii: Marin Mălaicu-Hondrari, Andra Rotaru şi Răzvan Ţupa.

Marin Mălaicu-Hondrari (n. 29 ianuarie 1971) a debutat cu volumul de versuri Zborul femeii pe deasupra bărbatului, Editura Eikon, 2004. Cartea a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. În anul 2006, publică romanul Cartea tuturor intenţiilor, Editura Vinea, ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2008, Apropierea, Editura Cartea Românească, 2010. Cel mai recent volum este „La două zile distanţă”, (poezie), Editura Charmides, 2011. Este prezent în antologiile de poezie Camera şi La Neagra. Traduce poezie din limba spaniolă: Alejandra Pizarnik, Roberto Bolaño, Nicanor Parra.

Andra Rotaru s-a născut la 5 ianuarie 1980, Bucureşti. Este, în prezent, editor-coordonator la AgenţiadeCarte.ro şi colaborator al mai multor reviste de cultură din ţară. Volume publicate: „Într-un pat sub cearşaful alb”, Editura Vinea, 2005 (volum distins cu premiul USR – filiala Sibiu, Premiul Naţional „Mihai Eminescu” – opera prima, premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi Premiul Naţional „Tudor Arghezi”); „En una cama bajo la sabana blanca”, Bassarai Ediciones, 2008 (Spania); „Ţinuturile sudului”, Editura Paralela 45, 2010.

Bursieră ArtistNe(s)t- Reţeaua centrelor de rezidenţă pentru artişti, la Tescani, în 2010. Bursieră CEC Arts Link în America (Portland, OR şi New York), în 2011. În aprilie 2012 a participat împreună cu dansatorul şi coregraful Robert Tyree (USA), la „Low Lives 4. International Festival of Live Networked Performances”, USA. În toamna anului curent îi va apărea următorul volum de poeme, “Lemur”,  la Editura Cartea Românească. Volumul „Lemur” a fost adaptat de coregraful Robert Tyree, şi spectacolul de dans prezentat în august, în Portland, la Place Gallery. În mai 2012, spectacolul va fi prezentat în cadrul Performance Mix Festival, în New York.

Răzvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat în 2001, “fetiş”, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, in ianuarie 2002. În 2003, “fetiş – o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. În 2005 a publicat volumul “corpuri româneşti” la editura Cartea Romaneasca. Iar în 2011 a lansat “poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” la Casa de Editură Max Blecher. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum pe care a condus-o ca redactor-şef din 2005 până în 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor-şef al revistei Cuvântul. Până acum a participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău şi în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma).

În 2005 a publicat volumul “corpuri româneşti” la editura Cartea Românească, iar în 2011 a lansat “poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” la Casa de Editură Max Blecher.

Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională.

*

“M-am născut la 07 iulie 1989. Acesta este primul meu proiect personal pe care îl prezint public. Nu pot să spun exact ce sunt, prefer termenul de artist vizual. Am avut o expoziţie la 18 ani, în ultimul an de liceu, la biblioteca judeţeană din Slatina, însă consider ca debut scenografia, pe care am semnat-o pentru “Camera Copiilor”, în 2011 la Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess”. Am participat în 2011 la Cvadrienala de Scenografie şi Arhitectură de la Praga, alături de alţi colegi. De asemenea, am prezentat lucrări în expoziţii de grup. Tot ce am făcut până acum a fost să îmi exersez imaginarul şi să încerc să cunosc cât mai multe.

În pricipiu am pornit proiectul acesta în urma unor conluzii despre psihicul uman şi despre inconştientul prietenos pe care îl purtăm şi îl accesăm fără să ne dăm seama. Însă proiectul în sine nu vorbeşte despre primitivism sau despre porniri ancestrale umane, ci este mai degrabă un amalgam de gânduri şi impulsuri abia perceptibile, care pot lua contururi aproape antropomorfe. Forma finală picturală nu este foarte inteligibilă tocmai datorită acestei intenţii. Expoziţia prezintă practic nişte călătorii şi trăiri ale unor fiinţe anonime. Nimic nu este palpabil, poate doar forma personajelor, un pic prea goale şi un pic antropomorfe. De alfel, le-am restrâns aria acţiunilor, căci, aşa cum spune şi titlul, am raportat personajele la Iov şi Iona, dar mai ales am încercat să sugerez câteva părţi din Cartea lui Iov. Însă nu e vorba de o reprezentare descriptivă, nici măcar de una metaforică, nici măcar cu vreun caracter care să amintească de lumea biblică. E mai degrabă vorba de câteva experienţe personale sau privite dintr-o perspectivă foarte personală şi redate emoţional.” (Andreea Cornelia Stancu)

Număr de vizualizări :1245


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro