„Cel care mă aşteaptă” de Parinoush Saniee

iul. 19th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

„Cel care mă aşteaptă” de Parinoush Saniee, roman interzis de două ori de cenzura iraniană, devenit ulterior cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran – peste 20 de ediţii – , a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba italiană de Cerasela Barbone.

Povestea romanului „Cel care mă aşteaptă” este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puţin timp înainte de revoluţia iraniană, şi se concen­trează asupra vieţii unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraş dezbinat de conflicte politice şi religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate şi nesiguranţă.

La vârsta adolescenţei, protagonista romanului, Masumeh, se îndră­gosteşte de un tânăr, în drumul ei spre şcoală. Deşi relaţia lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe câteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forţa. Din fericire, se nimereşte să aibă un soţ care îi permite să-şi continue studiile şi care, spre deosebire de bărbaţii din pro­pria ei familie, nu încearcă să-i controleze viaţa pas cu pas.

Treptat, Masumeh descoperă că soţul ei are cu totul alte preocupări decât familia şi că idealurile şi obiectivele sale politice îi pun viaţa în pericol, forţând-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare şi nelinişte.

„Parinoush Saniee dă glas tuturor destinelor feminine înlănţuite de tradiţie, tuturor femeilor care luptă chiar cu preţul vieţii pentru ce li se cuvine.” (Cultura)

„Un roman bun şi sincer, un portret curajos şi franc căruia nici o instanţă nu-i poate interzice apariţia. De la început până la ultima pagină, Cel care mă aşteaptă este povestea tuturor femeilor din Iran ce luptă pentru drepturile lor.” (Bukhara Magazine)

Parinoush Saniee s-a născut la Teheran, în 1949. Tatăl ei, jurist şi profesor la universitate, i-a pus la dispoziţie biblioteca din casă, îndemnând-o să citească şi să-şi cultive pasiunea pentru literatură încă de când era mică. După absolvirea Facultăţii de Psihologie, a lucrat o perioadă pentru guvernul iranian, în cadrul Ministerului Muncii, şi continuă să profeseze ca sociolog şi psiholog. A scris mai multe romane, printre care Tatăl celuilalt, ce s-a bucu­rat de un mare succes în Iran, după debutul cu volumul Cel care mă aşteaptă, în 2003. Deşi iniţial acest volum a fost interzis de două ori de regimul iranian, după publicare a cunoscut douăzeci şi una de ediţii succesive. În 2010 a fost de asemenea tradus în Italia şi recompensat cu prestigiosul premiu Giovanni Boccaccio. În prezent, autoarea are alte câteva cărţi ce îşi aşteaptă publicarea, în cazul în care vor fi aprobate de comisia de cenzură din Iran.

Număr de vizualizări :1207


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro