„Strada” de Adrian Chivu

iun. 22nd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 28 iunie 2012, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45) din Bucureşti va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Adrian Chivu, „Strada”, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Invitaţi: Daniela Zeca-Buzura, Cristian Teodorescu şi Tudor Călin Zarojanu. Moderator: Virginia Costeschi. Florin Piersic Jr. va citi un fragment din romanul „Strada”.

„Strada”, roman publicat şi în ediţie digitală, este un amestec de South Park şi Amintiri din copilărie, o poveste plină de umor, sensibilitate discretă şi tristeţe despre candoarea şi cruzimile vârstei.

Istorisită la persoana întâi chiar de protagonistul său, Traian, un băiat de 11 ani, povestea are în centru dispariţia unchiului acestuia, mister în jurul căruia unul dintre prietenii băiatului construieşte un scenariu în care unchiul a fost omorât de soţia lui, cu ajutorul mamei lui Traian. El îşi convinge prietenii că are dreptate şi dezvoltă scenariul până la un nivel fabulos, brodând o istorie complicată în care intriga poliţistă se împleteşte cu plăsmuiri alimentate de spaimă, superstiţii şi credinţa în strigoi, ce reflectă felul în care sensibilitatea celor mici percepe lumea de neînţeles a adulţilor, cu dramele şi complicaţiile sale. Toate acestea se proiectează pe fundalul întâmplărilor mărunte şi înduioşătoare ce recompun nostalgic copilăria în România anilor ’80: mersul la şcoală şi poznele mai mult sau mai puţin inocente din jurul blocului, conflictele dintre grupurile rivale din cartier, trezirile matinale, urmate de statul la cozile de la „alimentara”, schimbul de timbre, completarea oracolului, filmele „cu bătăi” de pe casete video, dar şi emoţiile primei iubiri şi descoperirea sexualităţii.

Adrian Chivu s-a născut în 1975 la Bucureşti. Volume publicate: Schizosonet (Brumar, 2005), Caiet de desen (Curtea Veche, 2008), Exit (Curtea Veche, 2008), Benzi desenate (Curtea Veche, 2009), Obraji albaştri, pleoape verzi şi buze mov (Curtea Veche, 2010). Romanul său de debut, Caiet de desen, a fost tradus în limba italiană (Aìsara, 2011), iar în 2008 a fost nominalizat la Premiile Prometheus. Acelaşi roman a obţinut premiul „Insula Europea“ (Italia, 2009) şi o menţiune specială din partea comisiei de acordare a Premiului Francesco Alziator (Italia, 2011). În luna mai a anului 2011 Adrian Chivu a beneficiat de o bursă la Viena, oferită de Bank Austria Literaris.

Număr de vizualizări :1232


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro