Unsprezece Prime Doamne din istoria secolului XX american: „First Ladies. De la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton” de Régine Torrent

iun. 22nd, 2012 | By | Category: Eveniment

La Editura Curtea Veche Publishing, în colecţia „Femei celebre”, a apărut volumul „First Ladies. De la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton” de Régine Torrent, în traducerea Olimpiei Coroamă.

First Ladies, de la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton prezintă figurile a unsprezece Prime Doamne din istoria secolului XX american. First Lady nu are un statut legal definit de Constituție, ea nu dispune de un buget de stat, ea reprezintă latura personală a președinției. Rolul ei comportă obligații oficiale, aspecte sociale, ea este gazda cea mai prestigioasă din lume.
De la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton, unsprezece soții de președinți vin, fiecare cu stilul ei, la Casa Albă. Eleanor cea întreprinzătoare declanșează adevărate incendii politice, coboară în minele de cărbuni, împarte bancnote de cinci dolari șomerilor. Bess Truman corectează discursurile soțului ei, Mamie Eisenhower impune culoarea roz în America de după război, Jacqueline Kennedy restaurează Casa Albă, Lynda Bird Johnson plantează flori pe marginea autostrăzilor, Pat Nixon citește Cărticica Roșie înainte de a se duce în vizită la chinezi, Betty Ford protejează artele pentru a învinge prejudecățile rasiale. Rosalynn Carter participă la ședințele de guvern, Nancy Reagan îi elimină unul câte unul pe colaboratorii lui Ronald, Barbara Bush se angajează într-un program de alfabetizare.
Hillary Rodham Clinton dă rolului său o dimensiune politică. Pentru întâia oară, First Lady ocupă o încăpere vecină cu Biroul Oval, în aripa de vest a Casei Albe. După opt ani de misiuni neplătite, competențele sale politice i-au adus recunoștința națională. Este prima soţie de preşedinte desemnată prin vot în Senat, prima femeie aleasă în statul New York, realeasă cu 67% din voturi, în 7 noiembrie 2006.
First Ladies sunt modele şi inspiratoare pentru mai recentele Prime Doamne din Europa de Est, încă nedeprinse cu sarcinile rolului, într-un regim democratic.
Jurnalistă, producătoare de televiziune la canalele RTL, TF 1 şi M6, titulară a unei Diplome de studii aprofundate în istorie contemporană universală şi relaţii internaţionale, Régine Torrent se dedică în prezent cercetării istorice.
A publicat Lettres au Père Noël în colaborare cu Laurent Boyer (Editions no.1, 1989), L’image du soldat américain en France, Les Américains et la France, 1917–1947, Engagements et Repré­sen­ta­tions (ouvrage collectif, Maisonneuve et Larose, 1999) La France Améri­cai­ne, Controverses de la Libération (Racine, 2004).

Număr de vizualizări :1157


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro