„Annabel” de Kathleen Winter, un roman inovator despre identitatea sexuală

iun. 22nd, 2012 | By | Category: Postcard

„Annabel” (2010), primul roman semnat de Kathleen Winter, distins în anul apariţiei cu Thomas Head Raddall Atlantic Fiction Award şi adaptat pentru Radio BBC, va apărea săptămâna viitoare în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), Editura Polirom, traducere din limba engleză şi note de Ada Tanasă. „Annabel” abordează una dintre temele cele mai controversate ale epocii contemporane: identitatea sexuală.

Într-un sat pitoresc şi îndepărtat de pe coasta Labradorului, unde rolurile bărbaţilor şi ale femeilor sunt guvernate de tradiţie, naşterea unui copil hermafrodit zguduie din temelii fericirea casnică a familiei Blake. Copilăria învăluită de mister a lui Wayne stă sub semnul ambiguităţii sexuale şi al ameninţării cu demascarea publică. Lucrurile se complică şi mai mult în momentul atingerii maturităţii sexuale, când descoperă că organismul lui are capacitatea de a se reproduce singur.

Kathleen Winter surprinde cu subtilitate şi elocvenţă drama unui personaj singular, care luptă pentru a-şi locul într-o lume guvernată de tipare sexuale stricte, şi în acelaşi timp frumuseţea inegalabilă a peisajelor scăldate în luminile nordului din acest colţ al Labradorului.

„Un roman despre secrete şi tăceri. Citiţi-l, căci ascunde o poveste care-şi vrăjeşte cititorul până la ultima vorbă, citiţi-l, căci poate veţi găsi în el răspunsul la întrebarea vieţii voastre: Ce sîntem noi?” (The Globe and Mail)

Kathleen Winter s-a născut în 1960, în Anglia, însă şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în provincia Newfoundland şi Labrador din Canada. A scris scenarii pentru serialul american Sesame Street şi pentru CBC Television şi a lucrat o vreme ca editorialistă la cotidianul The Telegram din St. John’s. Şi-a făcut debutul literar în 2007, cu volumul de povestiri boYs, întîmpinat cu entuziasm de către critică şi de către publicul cititor şi distins cu Winterset Award şi Metcalf-Rooke Award. În prezent locuieşte în Montréal, dedicîndu-şi cea mai mare parte din timp scrisului.

Număr de vizualizări :1085


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro