Finanţări pentru cultură sau incultură?

iun. 11th, 2012 | By | Category: La Țintă!
Alegerile locale sunt subiectul fierbinte al acestor zile. Cine a fost ales sau reales, de ce sau pentru ce s-a votat şi mai ales cine îşi va respecta generoasele promisiuni din campania electorală sunt doar câteva dintre întrebările aflate pe buzele românilor cu simţ civic. Eu întreb altceva: câţi din banii alocaţi culturii din fiecare buget local vor merge chiar spre evenimentele culturale şi câţi se vor transforma în deja cunoscuţii şi, din păcate, din ce în ce mai emblematicii, mici? Cu berea  şi muzica proastă aferente, evident.


Nu mi-am propus să transform acest articol de opinie într-o anchetă. Probabil că mi-ar lua cel puţin trei zile să scriu tot ce s-ar putea scrie pe acest subiect, după o cercetare nu foarte amănunţită, pentru că majoritatea edililor sau consilierilor locali nici nu ascund „investiţiile” în cultură, convinşi fiind că fac cea mai bună alegere atunci când finanţează festivaluri ale berii şi zile ale oraşelor cu tarabe cu mici şi bere la pahar. Nu am nimic cu gusturile viitorilor alegători dar oare cei care ar prefera un festival literar sau artistic, o lansare de carte sau un spectacol de teatru au devenit atât de puţini încât gusturile lor nu mai contează? De data aceasta simt că scriu nu în calitate de jurnalist ci de minoritar într-o ţară de mici şi ritmuri de manele. Sâmbătă, 9 iunie 2012, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în deschiderea festivalului „Bucureştii lui Caragiale”, realesul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis finanţarea din bani publici a integralei Caragiale. Un semnal de alarmă pentru restul edililor şi consilierilor locali: oameni buni, nu vi se usucă gura dacă promiteţi proiecte culturale şi cu atât mai puţin nu vă va pica mâna (dreaptă sau stângă, după caz şi culoare), dacă veţi şi semna hotărârile de acordare a finanţărilor!
Şi pentru că tot făcurăm referire la Caragiale,
în aşteptarea evenimentelor culturale din banii primăriilor (a se citi ai noştri), o semnez anonimă:
Dorina Cioplea
Număr de vizualizări :1255


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro