Proze traduse pentru prima dată în limba română: „Integrala prozei scurte” de Truman Capote

iun. 10th, 2012 | By | Category: Eveniment

La Editura Polirom, în colecţia „BIBLIOTECA POLIROM. Proză XX”, a apărut „Integrala prozei scurte” de Truman Capote, în traducerea lui Constantin Popescu.

În „Integrala prozei scurte” sunt reunite în premieră toate povestirile lui Truman Capote, inclusiv câteva traduse pentru prima dată în limba română (printre care se numără „Pereţii reci”, „Chilipirul” şi „Pe cărările raiului”). Textele sunt scrise în registre foarte diverse, „Domnul Durere” şi „Miriam” iau o tentă supranaturală de coşmar, în timp ce „Şoimul fără cap” şi „Rupe definitiv cu trecutul” (pentru care Capote a câştigat O. Henry Award în 1946, la 24 de ani) capătă accente de thriller psihologic. De la Sudul gotic la atmosfera şic de pe Coasta de Est, de la copii siliţi să se confrunte cu griji de adulţi din sate sărace până la newyorkezi copilăroşi şi sofisticaţi, toate personajele şi locurile emblematice ale lui Capote apar aici în povestiri emoţionante, obsedante în acurateţea detaliului şi în subtilitatea notaţiei psihologice. Stilul este mereu de o transparenţă bine cizelată, cu note de ironie, umor şi melancolie.

„Capote se joacă de-a perfecţiunea acolo unde alţii nici cu gândul nu gândesc. Lumea pe care o imaginează el este una senzorială, careîşi desfăşoară fără piedici în faţa creatorului ei bogăţia, minunile uimitoare şi fără sfârşit.” (Los Angeles Times Book Review)

Număr de vizualizări :1343


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro