Programe de excepţie pentru cinefili, în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT

feb. 7th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 28 martie-1 aprilie 2012, la Cinema Scala și Cinema Studio din Bucureşti, se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului Internațional de Film NexT, în cadrul căruia vor fi prezentate scurtmetraje apreciate la Cannes, precum şi nominalizările la Oscarurile Europene. Vor fi, totodată, prezentate două programe de excepție: “Short Matters!” al Academiei Europene de Film (EFA) și competiția de scurtmetraj a secțiunii “Semaine de la Critique” a Festivalului de la Cannes. Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României, iar activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Programul “Short Matters!” al Academiei Europene de Film cuprinde 15 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2011, printre care și câștigătorul Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj: “The Wholly Family/Familia cea Sfântă”, în regia cunoscutului Terry Gilliam. Filmul redă călătoria unui băiețel între realitate şi imaginaţie printre cele mai ascunse cotloane şi simboluri ale oraşului Napoli, un loc pe care Terry Gilliam reuşeşte să-l surprindă dincolo de toate contradicţiile sale.

Terry Gilliam este scenarist, regizor, desenator, actor şi membru al trupei de comedie Monty Python. Având o bogată activitate cinematografică, acesta este recunoscut în special pentru filme precum: „The Imaginarium of Doctor Parnassus” (2009), „Fear and Loathing in Las Vegas” (1998), „Twelve Monkeys” (1995), „The Brothers Grimm” (2005), și nu numai. Filmele sale au fost prezentate în cele mai mari festivaluri din lume, printre care Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, San Sebastian etc. De asemenea, lungmetrajul său “Brazil”  a fost nominalizat la Premiile Oscar.

În programul EFA de anul acesta se regăsesc și două prezențe românești, prin scurtmetrajele “Derby” semnat de Paul Negoescu și “Apele Tac”, regizat de Anca Miruna Lăzărescu. Ambele filme au făcut parte din competiția NexT (în 2010, respectiv 2011), cel din urmă câștigând Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc și Premiul publicului pentru film românesc.

Partenerul de tradiție al Festivalului NexT, prestigioasa secțiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, va aduce la București scurtmetraje din cea mai recentă competiție a sa, printre care și filmele câștigătoare: “Blue” (r. Stephan Kang, Grand Prix Canal+) și “Alexis Ivanovitch vous êtes mon héros” (r. Guillaume Gouix, Mențiunea Specială).

Acestea sunt doar două programe puternice cu care NexT așteaptă spectatorii anul acesta la Cinema Scala și Cinema Studio, la care se vor adăuga și ale proiecții cu filme trăznite, prietenoase, copilăroase, fantastice și nu numai.

Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și al Institutului Cultural Român.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Număr de vizualizări :1051


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro