Pactul biografiei cu Securitatea!

feb. 5th, 2012 | By | Category: La Țintă!
Am citit mai multe comentarii apărute pe facebook și în blogosferă despre erorile făcute de juriile literare, cel al Asociației Scriitorilor București ori al Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2011, de pildă, atunci când au premiat scriitori care au avut legături cu Securitatea. E vorba despre Ioan Groşan şi Ioan Es Pop, subiecte de gâlceavă literară şi de ranchiună necenzurată. Cum am avut un rol în cele două premieri, ca jurat ori ca manager de proiect, trebuie să fac necesara distinţie între opera şi biografia acestor scriitori. În discuţie este valoarea operelor şi nu valoarea morală a scriitorului. Premiate sunt cărţile, nu biografia care a făcut pactul cu Securitatea!

Cele mai multe luări de poziţie împotriva premierii unor scriitori care sunt acuzaţi de poliţie politică cer ca aceşti turnători să fie pedepsiţi moral prin neacordarea unor premii literare. Ce uită aceste hiene ale politicii corecte, multe dintre ele fiind nume care au girat cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu!, ţine de un elementar principiu de gândire categorială. Poţi valoriza un sistem numai cu instrumentele şi reperele sale. Valoarea estetică nu se măsoară cu valoarea morală, chiar dacă e de preferat ca biografia scriitorului să fie una exemplară moral. Să minimalizezi estetic un scriitor doar pentru că biografia sa nu iese bine din confruntarea cu Adevărul e o dovadă de lipsă de inteligenţă.
Pentru mine, şi Ioan Groşan, şi Ioan Es. Pop sunt doi mari scriitori cu Operă şi cu o biografie de umbre!
Dan Mircea CIPARIU
Număr de vizualizări :1213


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro