spot_img

“În literatură, n-am câştigat niciodată, nimic, decât prin literatură”

În 2010, Adrian Suciu a publicat volumul de poezie “Viaţa fără urmări”, Editura Brumar, cu o prefaţă semnată de Daniel Cristea-Enache. Volumul a fost premiat în luna iunie 2011, cu premiul „Cercul literar de la Sibiu”, oferit de USR- Filiala Sibiu. Dan Mircea Cipariu a dialogat cu Adrian Suciu despre acest volum şi despre avantajele pe care le aduc premiile literare. Un interviu în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro

Cum comentezi premierea volumului „Viaţa fără urmări”?

Evident, în înţelepciunea lui, juriul a luat cea mai bună decizie cu putinţă! E un premiu pe care cartea îl merita şi pentru care mulţumesc familiei, care-mi suportă (cu greu) toanele auctoriale. În 2009, am primit un premiu al Uniunii Scriitorilor pentru proză, am bifat acum şi poezia. Promit că voi primi, înainte să mă retrag din activitatea auctorială şi un premiu al Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie. De-asemenea, promit să nu mă bag deloc la critică, să nu mă trezesc supus vreunui embargou din partea distinşilor practicanţi ai acestei nobile profesii. Dincolo de glumă, decizia juriului îmi creează un mare avantaj pentru viitor. Conform ultimelor studii ştiinţifice în domeniu, pe scriitorii premiaţi de Uniune viermii îi mănâncă mult mai încet după moarte decât pe ăia nepremiaţi!

Dincolo de glumă, ca să reiau formula ta, ce crezi că ai câştigat prin acest premiu? Ce avantaje aduce un premiu scriitorului român, la ora actuală?

În literatură, n-am câştigat niciodată, nimic, decât prin literatură. Câştigul scriitorului premiat, dincolo de diplomă şi o sumă de bani, mai mare ori mai mică, e mai multă adunare de snobi prin preajma poeziei sale şi eu n-am dat niciodată doi bani pe snobăreala cu ifose literare. Mi-e milă rău de tot de cei pentru care literatura e competiţie şi acumulare de tinichele. Dacă nu e generozitate, evoluţie umană şi comuniune, literatura e doar o preocupare meschină pentru neputincioşi! Nu mi-am dorit premiul ăsta, nu l-am cerut, nu m-am zbătut pentru el, n-am gâdilat orgoliile nimănui şi nici n-am făcut vreun târg pentru el. Cum n-aveam niciun motiv să-l refuz, mai ales că onorabilitatea juriului care l-a acordat e deasupra oricărui dubiu, l-am primit. Asta nu înseamnă că iluziile mele tot mai puţine despre lumea literară ar fi sporit cu una.

Judecând prin prisma cronicilor care s-au publicat până acum, dar şi a „inventarelor” poetice ale lui 2010, „Viaţa fără urmări” e una dintre cărţile de poezie notabile ale anului trecut. E, o constată şi criticii, un fel de test de maturitate al tău. Ce proiecte pregăteşti pentru viitor?

Am în proiect să aduc în public exerciţiile de sinceritate pe care le practic, de vreo câţiva ani, cu mine însumi. În al doilea rând, ţin foarte tare să dovedesc tututor celor care constată, prin scris ori prin viu grai, „maturizarea” mea, că nu m-am maturizat deloc!  Apoi, vreau să strig cât de tare pot că „împăratul e gol”! Ca unul care nu crede deloc că literatura ar fi mai importantă decât viaţa, mă voi strădui să-mi trăiesc viaţa în adevărul meu. În măsura în care adevărul meu va putea fi comunicat şi împărtăşit, sunt încredinţat că voi mai spune lucruri şi în literatură. În rest, e atât de multă dileală în jur încât, ori de câte ori găsesc pe cineva care iubeşte poezia, simt nevoia să-l iau în braţe şi să-l aşez printre prietenii mei. Ceea ce fac şi cu tine, acum, mulţumindu-ţi pentru ocazia de a mă adresa publicului „Agenţiei de carte”!

Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508