Chinurile adevărului

apr. 15th, 2011 | By | Category: La Țintă!

Păcatul mărturisit e pe jumătate iertat!  Gândul acesta a venit imediat ce am aflat despre autodenunţul marelui poet Ioan Es. Pop cum că a semnat un document de colaborare cu Securitatea. De ceva vreme, apropiaţii poetului ştiau de intenţia lui Ioan Es. Pop de a se mărturisi public, prin intermediul unui text pregătit pentru săptămânalul „România literară”. De ceva vreme, fără să fie urmărit de „cercetătorii” CNSAS, Ioan Es. Pop nefiind membru în conducerea Uniunii Scriitorilor din România şi nefiind trimis spre „cercetare”!, poetul şi-a făcut grave procese de conştiinţă pentru un gest făcut la sfârşitul adolescenţei, pe când avea 17 ani. Aceste procese de conştiinţă l-au transformat şi fizic, şi psihic pe Ioan Es. Pop. Adevărul a ieşit la suprafaţă chiar prin mâna autorului „Ieudului fără ieşire”. Un gest care îi poate vindeca pe jumătate biografia şi care ne spune ceva şi despre caracterul unui om aflat, cândva, sub vremuri.

Ioan Es. Pop a ales calvarul asumării adevărului, cu toate consecinţele acestei alegeri. Adevăr care, repet, nu a ieşit printr-o dezvăluire a CNSAS ori pe „surse” ca în cazul multor acuzaţi că au făcut poliţie politică. Adevăr care sper să îl elibereze, cum a spus Mântuitorul!

Orice ar fi cu interpretarea ce va fi dată acestei mărturisiri, pentru mine Ioan Es. Pop e un poet tragic, cu literatura şi biografia sa!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2372


3 Comments to “Chinurile adevărului”

 1. Alexandru Petria spune:

  Gand la gand…

 2. Gellu Dorian spune:

  Sunt alaturi de Ioan Es. Pop si admir gestul lui de a se autodenunta. Desi tirziu, e bine si acum. Putea foarte simplu sa nu o faca, avind in vedere ca la 17 ani – asta fijnd prin 1975 – , elev de liceu, minor, a putut pica intr-o plasa intinsa de securitate, securitate care, normal, ar fi trebuit sa se autodenunte din 1990, sa-şi divulge retelele de informatori, mai ales cei platiti si activi din interes si pentru obtinerea de avantaje, nu si in urma unor santaje. Acum am fi fost de mult eliberati de o armata de „cercetatori” bine platiti, care, odata cu divulgarea unui informator nu dau in vileag si pe securistii care au instrumentat acel dosar de la intocmirea lui pina la finalizare. Daca ar fi fost asa, cum ar fi fost si normal, cei aproximativ 500 de ofiteri ai securitatii ceausiste, unii dintre ei oameni de afacere prosperi, ar fi fost trasi pe dreapta, nu ar fi fost nicio pierdere pentru societatea romaneasca, ci, dimpotriva, un mare cistig. Am fi fost acum foarte departe si am fi scos din joc si clasa politica de care ne va fi greu sa scapam acum asa cum ne este foarte greu sa scapam de fosta securitate ceausista. Oricum, ar fi cazul ca CNSAS sa se retraga si sa lase totul pe seama altor cercetatori care sa faca cu adevarat dosarul de instanta publica doar pentru cei cu adevarat vinovati. Altfel vom asista la o vendeta a unora fata de altii, la un nesfirsit chin care nu ajuta cu nimic la insanatosirea societatii romanesti.
  Pina la urma, ar trebui de vazut, in cazul lui Ioan Es. Pop daca a facut cu adevarat politie politica si daca de pe urma informatiilor date de el a suferit cineva. Si mai ales cit a dirat relatia lui cu fosta securitate. Se stie ca un procent foarte mare din populatia Romaniei a avut de a face, intr-un fel sau altul, cu securitatea ceausista, insa doar un procent foarte mic le-a facut si jocul murdar ofoterilor de securitate, lasindu-se coprupti, fie cu bani, fie cu avantaje materiale de alta natura. Aceia sunt cu adevart de condamnat. In rest, sa se lase totul in seama timpului.

 3. Adrian A G spune:

  Timpul scurs din decembrie 1989 si pina azi, a adincit groapa din conştiinţe, în loc să o acopere … ! Sfîntul Augustin spunea: Exista pe lumea asta un singur lucru pe care nici Dumnezeu nu-l poate face: să facă nefăcute cele ce s-au făcut! Văzînd că se îngroaşă rîndul celor care au căzut sub păcatul delaţiunii în perioada comunistă, cei care nu am căzut ar trebui să mulţumim Cerului că nu trebuie să ne chinuim conştiinţele azi!
  Eugen Suciu, care a intrat si el in posesia unei liste cu turnători, dintre cei care l-au lucrat mărunţel, unul harnic de tot ar fi şi el scriitor, Lucian Strochi, de loc din Petroşani, actualmente in Piatra Neamţ. Şi-a făcut mîna de scriitor, nu-i aşa? Dar vorba lui Nicolae Manolescu, spusă în momentul în care a fost vorba de Eugen Uricaru: Conştiinţa sa să îl judece!
  Ca şi în cazul lui Ion Groşan şi în acesta, al lui Ioan Es. Pop, regretul depăşeşte înţelegerea, iar înţelegerea depăşeşte vinovăţia.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro