Andrei Marga, invitat la „Întâlnirile SpectActor” ale Teatrului Naţional din Craiova

apr. 15th, 2011 | By | Category: Eveniment

Duminică, 17 aprilie 2011, ora 11:00, la sala „Ion D Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, va avea loc o conferinţă pe tema „Încotro se îndreaptă România?”,  susţinută de  Andrei Marga, rector al Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca. Moderator: Nicolae Coande. Andrei Marga este autor a numeroase cărţi având ca subiect istoria filosofiei moderne şi contemporane, filosofia politică şi filosofia religiei. Activitatea sa academică este recunoscută pe plan internaţional.

A publicate numeroase studii și cărți despre filosofia lui Herbert Marcuse, Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger, dar și despre relativism, religia în era globalizării, iudaism, educație și reformă – în mai multe limbi europene. Este decorat cu Marea Cruce a Ordinului Național al Meritului, Portugalia, Les Palmes Académiques, Ministerul Educației Naționale, Franța, Das Grosse Verdienstkreuz, Germania, Medalia Pontificia. Anno XXVI. Joannes Paulus II, Vatican, Ordinul de Merit al Republicii Italiene, în grad de Cavaler, Italia, Medalia de Aur a Universității din Tübingen, Germania. Este doctor Honoris Causa al mai multor universități românești și europene, laureat al Premiului Herder (2005).

În calitate de ministru al Educațíei Națíonale (5 decembrie 1996-28 decembrie 2000) a lansat programul unei reforme a învățământului, efectuând reforma programului de predare, schimbări în managementul academic și financiar al educației, descentralizarea și reorganizarea cercetării. A promovat forme avansate de cooperare internațională, vizând tranziția completă a României spre sistemul european de educație. În calitate de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a pretins că a transformat această instituție într-o universitate cu caracter multilingvistic și multicultural, ceea ce a dus la o recunoaștere a instituției de rețeaua universitară internațională. La sfârșitul anului trecut, Andrei Marga i-a decernat titlu de doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Cu această ocazie, cancelarul german a declarat că „Universitatea din Cluj este un exemplu excelent pentru ceea ce urmărim să creăm în Europa: o conviețuire a popoarelor, a culturilor și a limbilor, indiferent de origini și confesiuni… Conducerii universității și, în special dumneavoastră, mult stimate Domnule Profesor Marga, vi se cuvin mulțumiri vii pentru susținerea necontenită pe care o acordați liniei germane de studii și, de asemenea, pentru deosebitul sprijin pe care îl acordați de mulți ani încoace Centrului Cultural German, găzduindu-l în spațiile universității. ”

Număr de vizualizări :1385


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro