spot_img

“Dincolo de raţiunea ta, natura are propria sa raţiune”

De curând, a apărut un nou volum semnat de Chris Simion – “Ce ne spunem când nu ne vorbim. De luni, 28 martie 2011, va intra pe piaţă al doilea tiraj al romanului “Ce ne spunem când nu ne vorbim”, Editura Trei, iar miercuri, 30 martie 2011, în Club Tralala din Bucureşti, va avea loc spectacolul cu acelaşi nume, a cărui temă este infidelitatea. Din distribuţie fac parte: Cristi Iacob, Ilinca Goia, Gabriela Iacob, Vitalie Bichir, George Simian. Spectacolul nu are legătură cu romanul decât prin subiect. Andra Rotaru a dialogat cu Chris Simion, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro despre romanul “Ce ne spunem când nu ne vorbim”.

Volumul se deschide cu o poveste despre un Zmeu Albastru şi o Floarea Soarelui, despre „oamenii care nu îşi găsesc jumătatea” şi „vieţuiesc ca nişte muribunzi şi înviază doar atunci când se întregesc”. Odată reîntregiţi, care este punctul terminus?

Un punct terminus există doar în capul nostru. În realitate, nu există. E o călătorie fără sfârşit. De asta este şi fascinant.

Ai crede pe cineva care ar spune că nu simte nevoia de această reîntregire?

Cunosc oameni care sunt întregi şi netrăind în cuplu. Traiul în doi nu este o condiţie a reîntregirii noastre, ci mai degrabă o şansă a ratării noastre dacă nu avem grijă. Suntem ceea ce alegem.

Personajul virtual, Zmeul Albastru îi scrie la un moment dat Florii Soarelui: „Toate întâlnirile mele mari au fost cu căderi”. Te-au ajutat experienţele proprii şi ale celor din jur să finalizezi acest volum? Ce ţi-a oferit, prin scrierea lui?

Am învăţat să nu mai disper şi să nu mai fiu agresivă cu mintea şi cu sufletul meu atunci când trăiesc o experienţă care nu este în acord cu nevoia mea imediată. Am învăţat să aştept şi să văd cum în realitatea autentică, orice cădere are un rost, nimic nu este în sine, iar ceea ce ni se întâmplă aparent rău, de fapt ne face bine. Trebuie doar să ai răbdare şi să priveşti detaşat, să ai control şi puterea de a nu judeca secunda în care ceva explodează. Te distrugi pentru ca să poţi să te reconstruieşti. Şi dacă e ceva fals în tine, e firesc ca lucrurile să se aşeze spre echilibru. Dincolo de raţiunea ta, natura are propria sa raţiune.

Schimburile epistolare sunt precedate de un draft. Aparţine acesta ambelor personaje, ca un gând tacit la care au acces amândouă? Este un posibil viitor predestinat, în conformitate cu care acţionează?

În „draft” se ascunde frica, rămân complexele şi frustrările, ceea ce ai simţit şi nu ai avut curajul să mărturiseşti, ceea ce eşti şi nu ai curajul să arăţi, să dăruieşti. În „draft” eşti tu cu tine, fără mască, nud dar în stand by.

Varianta de comunicare electronică este din ce în ce mai răspândită. Poate această formă de comunicare, de împărtăşire a afecţiunii, să potenţeze favorabil o iubire, să hrănească imaginaţia, fără a mai avea nevoie de prezenţa fizică a celuilalt pentru o perioadă îndelungată de timp?

Comunicarea electronică e un fake. E artificială. Poţi să întreţii un sentiment paroxistic ani de zile pe net, depinde cât de mult îţi pasă de tine, dar nu este viaţă, e o obsesie. Viaţa reală presupune să fii activ, să trăieşti concret. Care e diferenţa între a juca tenis în doi sau a juca cu un perete? Când joci cu un perete, oricâtă bucurie ai, joci tot singur.

Ipoteza de la care a pornit drama personajului, diagnosticarea medicală eronată, nu a influenţat doar o singură viaţă. Ce aspecte pozitive au ieşit la iveală pentru acest personaj, din aceste întâmplări nefaste?

Suferinţa te ajută să te cunoşti pe bune, să te iei la trântă cu tine, să-ţi depăşeşti limitele şi propriul absurd, să vezi existenţa din unghiuri pe care le eviţi atunci când eşti bine, relaxat. Personajul meu nu fuge de durere. Dimpotrivă. Învaţă să reziste la durere. Şi chiar spun în carte: “pentru a depăşi Iadul e nevoie ca să treci mai întâi prin el”.

Volumul se încheie cu Trash, în care ni se dezvăluie o altă părere despre iubire, o faţetă ficţionalizată a poveştii pe care am parcurs-o. Experimentând şi iubind în viaţă de mai multe ori, cât de mult suntem capabili să uităm ceea ce am fost sau am simţit?

Depinde de fiecare la ce şi cum se raportează. Suntem răspunzători pe cont propriu pentru opţiunile noastre. Dacă ne raportăm la „acum”, totul e ruletă rusească. Trăim la foc automat. Dacă ne raportăm la moarte, ar trebui să fim capabili de efort, să ne recompunem permanent, să iertăm, să ne depăşim, să dăruim, să nu mai căutăm vina în celălalt, să nu mai vedem doar greşeala celuilalt, ci să începem cu propria noastră micime şi slăbiciune. Cerurile te încarcă în diferite feluri. Caută neîncetat să rămâi liber. Inima ta poate iubi tot ce doreşte.Viaţa nu are nicio valoare închisă între limite. Te desăvârşeşti mereu. În fiecare răsărit de soare se naşte ceva frumos.

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. interesant…e o lume posibila. voi aprofunda. totul este foarte plastic. culorile se potrivesc. e o poveste tablou. sper sa gasesc volumul.

  2. […] “Depinde de fiecare la ce şi cum se raporteaza. Suntem raspunzatori pe cont propriu pentru opţiunile noastre. Dacă ne raportam la “acum”, totul e ruleta ruseasca. Traim la foc automat. Daca ne raportăm la moarte, ar trebui să fim capabili de efort, sa ne recompunem permanent, sa iertam, sa ne depasim, sa daruim, sa nu mai cautam vina in celalalt, sa nu mai vedem doar greseala celuilalt, ci sa începem cu propria noastra micime si slabiciune. Cauta neincetat sa ramai liber. Inima ta poate iubi tot ce doreste.Viata nu are nicio valoare inchisa intre limite. In fiecare rasarit de soare se naste ceva frumos.” Chris Simion. (sursa) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508