Gianina Cărbunariu, Manuel Pelmuş şi David Schwartz dezbat la CNDB despre arta contemporană

feb. 19th, 2011 | By | Category: Eveniment

Luni, 21 februarie 2011, ora 19:00, la Sala Rondă a Centrului Naţional al Dansului, va avea loc o dezbatere despre viitorul şi misiunea CNDB, precum şi a artei contemporane în general. Invitaţi: Gianina Cărbunariu, Manuel Pelmuş, David Schwartz. Această dezbatere are loc cu o săptămână înainte ca CNDB să-şi părăsească actualul sediu din incinta Teatrului Naţional Bucureşti. Invitaţii vor răspunde la întrebările: Pentru cine există arta contemporană? Ce înseamnă mainstream şi ce înseamnă artă populară, artă comunitară, artă angajată? Mai ales, ce fel de artă ar trebui subvenţionată de stat şi de ce?

În ce fel răspund artele contemporane nevoilor indivizilor şi comunităţilor? Este important ca arta să-şi asume un rol de coeziune comunitară, de implicarepolitică, de intervenţie socială? Iar dacă o astfel de artă nu este neapărat necesară, ar trebui să fie arta finanţată din bani publici? Este un discurs artistic elitist necesar societăţii, sau evenimentele de tip ”Festivalul berii” sunt mai utile decât spectacolele fără spectatori? Care sunt drumurile prin care arta/ artele pot ieşi din zona elitistă, închisă, a comunităţii de artişti şi critici? Prin care artele potcoborî din “turnul de fildeş” – expresie demonetizată de regimul 1948-89, dar care se potriveşte atât de bine artei de după 1990. Produce discursul artistic o schimbare reală în plan social şi politic? Poate fi produsă o astfel de schimbare printr-o intervenţie directă în comunităţi specifice? Sau prin punerea îndiscuţie a unei probleme de interes la nivelul unei comunităţi, al unui oraş/ sat, al unei categorii sociale?

Număr de vizualizări :1192


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro