spot_img

Andrei Oişteanu, Filip Florian şi Bogdan Alexandru-Stănescu, la Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim, ediţia a XXV-a

În perioada 20-25 februarie 2011, la Ierusalim are loc a XXV-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte. Vor participa scriitori de marcă şi mari personalităţi, precum Umberto Eco, Amos Oz, Adam Michnic, Ian McEwan, Liudmila Ulitkaia, Antoine Gallimard, Dina Rubina, Zeruya Shalev, Piere Assouline, Shlomo Avineri, Victor Erofeev, Ilana Shmueli sau Aharon Appelfeld. Joi, 24 februarie 2011, ora 13:00, la standul României, în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim, Andrei Oişteanu va susţine o prelegere privind cel mai recent volum al său, “Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură”, Editura Polirom, 2010. Pe 23 februarie 2011, ora 16:00, la Cafeneaua Literară, autorul va prezenta cartea sa “Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures”, apărută în SUA, la University of Nebraska Press, în 2009, şi în Germania, la Frank und Timme Verlag, Berlin, 2010. Andrei Oişteanu va participa la o dezbatere pe aceasta temă cu Moshe Idel şi Leon Volovici, profesori la Hebrew University of Jerusalem. Totodată, marţi, 22 februarie 2011, ora 11:00, la Cafeneaua Literară, Filip Florian va participa la dezbaterea cu tema „A dark chapter – An Inlighted Literature”, alături de scriitorii cehi Petra Hulova şi Tomas Zemskahl, moderator: Noa Menhaim. Participarea lui Andrei Oişteanu şi a lui Filip Florian la Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim are loc la invitaţia ICR Tel Aviv.

Andrei Oişteanu (n. 1948) este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Română) şi cadru didactic la Centrul de Studii Ebraice – masterat (Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti). Este preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor.
Principalele cărţi publicate: “Grădina de dincolo. Zoosofia”, Dacia, 1980; „Motive şi semnificaţii mito-simbolice”, Minerva, 1989; „Cutia cu bătrâni” (roman), Meta, 1995 (ediţia a II-a, Cartea Românească, 2005); “Mythos & Logos. Studii de antropologie culturală”, Nemira, 1997 (ediţia a II-a: 1998); “Cosmos vs Chaos. Myth and Magic in Romanian Traditional Culture”, The Romanian Cultural Foundation Publishing House, 1999; „Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească”, Polirom, 2004; „Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european”, Humanitas, 2001 (ediţia a II-a: 2004; volum distins cu cinci premii; “A kepzeletbeli zsido”, ediţia în limba maghiară, Kriterion, 2005); “Das Bild des Juden in der rumanischen Volkskultur”, Hartung-Gorre Verlag, Konstanz, 2002; „Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu”, Polirom, 2007; „Il diluvio, il drago e il labirinto. Studi di magia e mitologia europea comparata”, Edizioni Fiorini, Verona, 2008;  „Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures”, Foreword by Moshe Idel, University of Nebraska Press, Lincoln – Londra, 2009 si Frank und Timme Verlag, Berlin, 2010.

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Între 1990 şi 1999 a fost redactor la Cuvântul, apoi corespondent al posturilor de radio Europa Liberă şi Deutsche Welle. Împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul “Băiuţeii” (Polirom, ediţia I, 2006; ediţia a II-a, 2007; ediţia a III-a, 2010). “Băiuţeii” a fost tradus în Polonia (Czarne), urmând să apară şi în Spania (Acantilado) şi Bulgaria (Panorama +). La Editura Polirom, Filip Florian a mai publicat romanul “Zilele regelui” (2008), care a fost tradus în Ungaria (Magveto) şi va apărea în SUA (Harcourt) şi Bulgaria (Panorama +). “Zilele regelui” a fost distins cu Premiul „Manuscriptum“ acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.
Romanul “Degete mici” a fost recompensat cu Premiul pentru debut al „României literare”, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al UNPR şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. “Degete mici” a fost tradus şi publicat în Ungaria (Magveto), Polonia (Czarne), Germania (Suhrkamp), SUA (Harcourt), Slovenia (Didakta), Slovacia (Kalligram) şi Italia (Fazi) şi urmează să apară în Spania (Acantilado).

Din echipa Polirom, Bogdan-Alexandru Stănescu va fi prezent de asemenea la Ierusalim – el fiind primul editor român acceptat să participe la Fellowshipul de la Ierusalim, cel mai important program de pregătire profesională dedicat editorilor şi agenţilor literari din întreaga lume. Pe durata celor şapte zile de stagiu (18-25 februarie 2011), coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom” va participa la seminarii şi întâlniri pofesionale cu autori prestigioşi şi profesionişti de la cele mai importante edituri din Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508