“Animal în alertă” de Dora Pavel

ian. 11th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI a apărut volumul “Animal în alertă” de Dora Pavel, în colecţia “Prozatori contemporani”.

“Dora Pavel pare că nu poate să scrie decât dacă descoperă, în prealabil, o idee-şoc, care să întreţină tensiunea întregii cărţi.”, a scris Alex Goldiş pe coperta patru a volumului.

“Regresul fiinţei, din pricina incapacităţii de a construi intuitiv echilibrul universului, este (anti)filosofia ce domină aici textul. Mişcarea e haotică, timpul destituit, limbajul explodat; totul e o inerţie schizoidă a fiinţării, ce urmează accidentului de a fi fost născut.”, a scris Călin Teutişan.

“Nimic nu îmblânzeşte sau amână discursiv luciditatea feroce, care instaurează, în raport cu interioritatea personajelor sau cu zonele limită ale realului, un simţ monstruos, o atingere a rănii, a viscerelor. Aş asocia acest tip de scriitură unei vârste a romanului-reportaj inaugurată de “proza non-ficţională” a lui Truman Capote, cel din “Cu sânge rece”. (Ovidiu Mircean)

“Ceea ce dă distincţie scrisului Dorei Pavel în corul de voci prozastice contemporane este abilitatea de a reveni la epic, de a construi nişte naraţiuni exemplare, fără trucurile binecunoscute ale prozatorului postmodern.” (Andrei Simuţ)

Număr de vizualizări :1825


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro