“Literatura de azi”, cu Ion Vianu şi Vasile Ernu

oct. 24th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 25 octombrie 2010, ora 21:30, pe TVR Cultural, criticul literar Daniel Cristea-Enache va discuta, în cadrul emisiunii “Literatura de azi”, despre două cărţi autobiografice (parţial) ficţionalizate, cu autorii lor, Ion Vianu şi Vasile Ernu.

“Amor intellectualis”, subintitulat de Ion Vianu “Romanul unei educaţii” (Editura Polirom), este un bildungsroman care produce o puternică impresie la lectură. Tatăl autorului, Tudor Vianu, apare ca „un personaj memorabil, un mare spirit văzut în intimitatea familiei, cu admiraţie dar şi cu sentimentul că presiunea exercitată de el asupra celorlalţi era enormă”.

Volumul lui Vasile Ernu “Născut în URSS” (Editura Polirom) este construit pe refuzul identităţii regionale, basarabene sau româneşti, în condiţiile în care tânărul scriitor „se regăseşte fără probleme în «necuprinsa ţara mea natală URSS». Ernu preia o psihologie şi o morală de homo sovieticus şi descrie, prin ele, viaţa în Imperiul vecin.”

Producător: Carmen Dăncescu

Emisiunea “Literatura de azi”, realizată de criticul literar Daniel Cristea-Enache, a revenit din 11 octombrie 2010, cu un format nou în grila de toamnă a TVR Cultural.

Durata mărită (50 de minute) înseamnă o emisiune în două acte, cu o temă văzută din două perspective. Legătura dintre cei doi scriitori invitaţi e dată de compatibilitatea de subiect şi viziunile diferite asupra acestuia (dar nu la modul ostentativ).

Altfel spus, va fi vorba (tot) despre cărţi bune, autori importanţi, noutăţi şi valori confirmate. Despre coerenţă şi diversitate în avanscena literaturii române contemporane.

Număr de vizualizări :1343


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro